2021-07-04
9 0 后 的 味 蕾唔讲你肯定唔知,隐藏喺山林道有间私房菜,私隐度超级高,而且每晚都只系招呼三台客。-Gplace系隐藏系一条巷入边,想食佢哋嘅嘢系要预先Booking,星期六日就要再早啲book!餐厅用左昏黄嘅灯光,内里装修同摆设用简单嘅欧式复古风, 感觉舒服一坐低,餐具碗碟已经一丝不苟咁整齐摆好呢间餐厅净系食私房菜,系做Booking嘅时候,餐厅已经会提供Menu俾你去选择你当日既菜单,咁我就拣左下面呢一set-📸粟米汤 用咗日本白粟米同有机粟米打磨而成,无添加任何糖,但一入口超甜,𠮶种甜系啲植物天然嘅甜,加埋浓郁既粟米味,好好味,力推!同埋我钟意个汤唔系好稀个种,系洁身食到粟米蓉个种。.📸龙虾汤用咗原只龙虾连壳磨碎,再煮,如果钟意食劲浓郁龙虾味嘅朋友要试下,佢个汤唔只系虾肉味,系好似食咗成个虾头既感觉。.📸昆布牛小排 用昆布包住牛小排再慢煮 等昆布嘅味道渗入肉入边,一放入口先会食到昆布嘅味,但系肉嘅质感,慢慢咀嚼嘅时候,啲牛肉嘅香味充斥成个口腔。.📸古斯米沙律用咗非洲一种植物叫古斯米,好似藜麦咁,但系幼细好多,配合埋切得好细粒嘅青红椒,少少辣辣地,强烈青红椒味,好醒胃。.📸鲜姑
一坐低,餐具碗碟已经一丝不苟咁整齐摆好
📸粟米汤
📸龙虾汤
📸昆布牛小排
📸古斯米沙律
📸鲜姑通心意粉
通心粉经过后期制作,厨师好细心,将通心粉逐粒逐粒切,令到意粉更加挂到多啲汁,同时保持到意粉既弹性。我钟意个忌廉sauce 唔会过分creamy,食到菇嘅鲜味。
📸烟熏猪鞍
猪鞍放入雪柜风干6-7日,再用樱桃木烟熏30分钟,再煎,听到呢啲步骤已经感受到厨师嘅热诚,同对食物嘅要求。
未食之前已经闻到烟熏味,食入口,猪鞍外皮同边位好脆,但内里系煎到粉粉地色,入口软绵绵
有时又食嘢真系唔止食个味道,食埋环境、热诚、餐厅嘅细心,佢哋呢间私房菜每一只热盘上菜,𠮶碟都系热既,唔怕食物好快冻。
同埋每食一款菜,餐厅都会有人同你介绍点样制作,俾你真系用心去感受到佢哋对食物嘅执着