2022-10-30
星期六收工又约朋友们食饭,今次话试下呢间呢排老是常出现既林明祯广告既翡翠拉面小笼包,都知佢系一间连锁集团,咁未试过就一于黎试试质素如何啦。星期六大约7点左右到,老友早左少少6点半攞左飞,我刚到等左无耐就入得,店内环境都几大,装修都几靓,3人行有幸安排坐左张最多坐到6人既圆枱,所以算坐得几舒服,仲有位摆下野tim,如果2个人就可能会安排坐系靠边既位置,会比较迫少少,另外同好似中菜馆一样要收茶位同小费的,茶位每位10蚊小食8蚊,都可以接受。先睇有咩食,见到有个几吸引既信用卡优惠2人餐几抵,就点左1份,另外再后加d野咁,落单形式都系用QR code,咁就可以慢慢睇慢慢点。前菜拼盘可以拣3样前菜,分别拣左宫廷酱茄子,美味熏鱼同鸡丝粉皮,茄子煮得岩岩好,同d酱好夹,酱汁少少甜有d似烧烤酱,熏鱼就冻食,炸过既鱼冻食就有少少韧,酱汁酸酸甜甜,味道都ok,鸡丝粉皮粉皮就比较厚身d,麻酱都足够但d粉皮再薄d会较好,其实个前菜分量都唔算少,几抵食。三鲜海皇羮呢个羮都几多料,食到好似有d竹笙豆腐之类既,都有少量虾粒,同埋都几大碗下,几丰富。上海排骨拉面先赞下个拉面真系拉得几好,1条过唔会断,不过我地要sha
前菜拼盘
前菜拼盘
三鲜海皇羮
三鲜海皇羮
上海排骨拉面
先赞下个拉面真系拉得几好,1条过唔会断,不过我地要share食就麻烦少少,另外汤底就比较单调味精较重,猪排几厚炸得都几香,但松肉粉可能重手左d拿到件猪排入面都粉晒食落无猪肉味,可惜。
红油抄手
其实就等于菜肉云吞加辣油,辣油唔会好辣,少少香辣味,怕辣既朋友都接受到,菜肉云吞就正常啦,皮唔会好厚,馅料都几足有肉汁。
上海排骨拉面,红油抄手
葱烧蹄筋
蹄筋煮得几腍,腍得黎唔会好烂,有d咬口,我钟意既口感,但调味就比较淡口d,对我呢d钟意香口野既人就争少少。
葱烧蹄筋
桂花酒酿丸子
酒味几香浓,丸子细细粒几烟韧,汤底甜甜地,有酒味有甜味有口感,呢个甜品几唔错。
桂花酒酿丸子
冻柠檬薏米水
杯野本身无冰黎到系凉凉地未叫冻,佢本身特色系咁,口感偏向厚身少少,柠檬笃完都无乜味,普普通通。
冻柠檬薏米水
以上就系信用卡优惠2人餐,其实都几多野食2个人都应该够饱,但我地3个人㖞,当然争d要加野啦。
蟹粉小笼包
呢期推出既蟹粉系列,小笼包皮唔算好薄,包得住入面d汤汁,汤汁有d蟹粉香味但唔算好浓郁,唔太惊艳88蚊黎讲价钱较贵,试过就算。
上海生煎包
45蚊3个细细个,屯包底都煎得金黄几脆,内馅就比较一般,猪肉碎都似加左食粉之类野,肉味不香。
蟹粉小笼包,上海生煎包
豆沙锅饼
全餐最差既野,上枱系好热,但一点也不香脆,似系现成翻热,差在系咪用微波炉,外皮有d韧,红豆馅都做得唔好得酱无豆沙,55蚊不建议食。
豆沙锅饼
全餐食完有好有唔好整体上算是中规中矩,价钱黎讲系有信用卡优惠就抵食d,其实散叫食物可能会比较贵少少,呢餐3人人均230蚊都算可以,上海菜馆黎讲我地比较少食,呢间未试过都可以试下,下次会再发掘下更好的上海餐厅。