2012-07-10
日本大阪𠮶间一风堂几年前已经试过,印象不错,汤底同面条都好,唯独店里面太热,抽风好差,食到d汗不停滴。至于香港呢间,开咗一段时间,开业初期要排两个钟,实在无本事去等。而家开多两间分店,尖沙咀呢间嘅客量少d。12点去到,唔洗排队,食完大约一点钟,外面都只得几个人排紧队。我地一家3口,被安排坐卡位,好宽敞,而且冷气够,唔会好似日本咁食到身水身汗。最近推出新拉面,阿爸一睇就话要试。我同阿妈就试番d basic d ge, 阿妈要白丸,我要赤丸。再加一客饺子同爆裂豆腐。爆裂豆腐,size 细细,索价$58,有点贵。所谓ge爆裂系用热石锅上,上枱时gi gi ja ja,加上辣辣地。除咗豆腐,仲有面条碎,洋葱碎同肉碎,而个精华系个汁,好惹味,味浓,又辣,贵得有道理。饺子一般,无咩特别。阿爸𠮶碗劲丰富,有4片叉烧、半只半熟蛋、炸牛蒡同蒸蛋。仲有骨胶原冻同柚子胡椒。份量好多,阿爸连汤都饮埋,食完连饺子都食唔落。白丸同赤丸嘅汤底系一样,只不过系赤丸加咗辣。猪骨汤底味道浓郁,赤丸嘅汤底多咗一层肥油,所以好似香d...面系幼身,同其他拉面店不同,软硬度适中,同个汤好match。不过葱花同日本差好远,日本嘅
我地一家3口,被安排坐卡位,好宽敞,而且冷气够,唔会好似日本咁食到身水身汗。 最近推出新拉面,阿爸一睇就话要试。
再加一客饺子同爆裂豆腐。
爆裂豆腐,size 细细,索价$58,有点贵。
除咗豆腐,仲有面条碎,洋葱碎同肉碎,而个精华系个汁,好惹味,味浓,又辣,贵得有道理。 饺子一般,无咩特别。 阿爸𠮶碗劲丰富,有4片叉烧、半只半熟蛋、炸牛蒡同蒸蛋。仲有骨胶原冻同柚子胡椒。
份量好多,阿爸连汤都饮埋,食完连饺子都食唔落。 白丸同赤丸嘅汤底系一样,只不过系赤丸加咗辣。 猪骨汤底味道浓郁,赤丸嘅汤底多咗一层肥油,所以好似香d...
不过葱花同日本差好远,日本嘅葱花劲多,而且葱味浓,好食好多。
叉烧半肥瘦,都唔错。