平安夜, 今年一大班朋友过, 食放题食西餐例牌要挨贵价就最揾笨, 所以最后拣左食D 特色菜。一早打电话黎订位就问定我地使唔使预留片皮鸭同红烧大元蹄。片皮鸭一值都想试好耐喇,因为见佢人少可以叫半只,不过今次人多就order 定每样一只啦。约左7点半,黎到已经好多人。原来行入去仲有间房, 不过就无咩装修。男朋友饮加多宝, 试左啖原来都几甜~~都系饮番可乐~上菜速度真系超快, 不停迫爆张枱😓渴望已久既片皮鸭啊😍~~~~~我地8个人叫左一只✨北京填鸭($298/1只)👍:  一碟系半只既份量, 都几大碟,包12 块皮。个饼皮都算薄身, 热辣辣。个鸭几厚切食落啖啖肉, 个皮微微脆,一次过夹两块肉黎包~加埋青瓜, 京葱好好味啊。如果就咁斋食更加感受到个皮脆, 我同朋友一致觉得好食过北X楼🤤。✨清炒莴荀($68): 颜色好翠绿,食落爽口清甜,平时无咩机会食,所以特登叫😚。✨蒜蓉炒油麦菜($60):平时都好少食油麦菜,因为嫌佢有d 苦苦涩既味,但佢无半点苦涩味,而且加埋蒜蓉,食落甜甜地,虽然好简单但又真系好味㖞🙀。我觉得佢D菜类都几新鲜, 好味👍叫左两款饺子试下,一碟有十只。✨素三鲜($40): 佢既
一早打电话黎订位就问定我地使唔使预留片皮鸭同红烧大元蹄。

约左7点半,黎到已经好多人。
原来行入去仲有间房, 不过就无咩装修。
男朋友饮加多宝, 试左啖原来都几甜~~都系饮番可乐~
上菜速度真系超快, 不停迫爆张枱😓
渴望已久既片皮鸭啊😍~~~~~我地8个人叫左一只

北京填鸭(1只)

清炒莴荀

蒜蓉炒油麦菜
叫左两款饺子试下,一碟有十只。

素三鲜($40): 佢既饺子皮厚薄适中内里带点点汤汁。入边有白菜,甘荀,木耳,东菇,切得好幼细。不过食落无乜味,可能因为全素既关系, 所以唔系好啱我口味.

韭菜猪肉($40): 本身对佢寄予厚望,估唔到有猪肉,但系食落去个味都系偏淡,有d 失望。

东北黑山羊煲($138/细)👍🏻:呢个煲系冬季限定,连平时唔多食羊既我都觉得超好食个羊炆得好腍好入味又唔会膻,最正系个汁,d支竹,马蹄,大冬菇索晒味。我超钟意入面d 粗身粉丝条,晶莹通透,食落烟韧弹口够入味,超好食!个汁捞~白饭一流~😍
东北黑山羊煲(冬季限定)

红烧大元蹄($388/大):要早一日预订,真系超级大碟😱呢个元蹄真系劲邪恶,猪皮好入味入口即溶,不过中间有d 位置好肥,我都走左无食,d 肉一丝丝咁都几腍几入味。8个人叫大size真系太over, 建议都系叫只细既浅尝下。
红烧大元蹄(大)

砂锅云吞鸡($128/细):叫得太多肉,呢个moment 已经好饱,试左粒云吞,入面只有肉,无虾的,一般般。个汤就几清甜,我食果旧鸡不算太滑,呢道菜中规中距。

东北农家炒饭($68): 都几大碟,材料丰富。有虾,杂豆,粟米,菜,木耳等等, 清清地感觉几健康。

好饱好饱好饱,到甜品时间round2

豆沙锅饼($48)👍🏻: 开头望落觉得干争争,谂住唔方好食。估唔到个个食完都赞,佢饼皮有d 似烤饼,几有咬口的,加上薄薄一层豆沙,甜度啱啱好,真系饱都想叫多碟☺️
豆沙锅饼

拔丝苹果($68): 呢个食既时间, 店员话要浸水再拎上黎就会有拔丝效果。 不过佢既指示唔太清晰,无同我地讲要限时几耐好浸晒落去同拎番上黎。结果拔到筷子都断埋.......笑死人😂佢真系滩耐一阵都已经痴到劲实,结果出动埋刀叉扯到皮肉分离。
⚠️所以提提太家,一定系要极速9秒9内浸晒落水,系极速!手脚唔可以慢,否则就注成大错。
味道其实唔差,个皮好脆卜卜,不过个皮太厚太甜喇,玩系几好玩,但都系豆沙锅饼好食好多。

呢度啲嘢食其实都几好食同几有特色,而且大大碟,啱晒大班人share,食左咁多野每人先系$180。不过张枱好窄,八个人坐一张长枱,啲嘢食又上得好快,所以食得有点赶急。如果餐厅有圆枱,会食得更加舒服。

而且我地被安排坐起房入边最贴墙既角落位置, 唔知点解坐坐下间歇性地传黎一阵阵厕所味.....但明明厕所唔起隔离......呢一下真系唔多唔少被扣下印象分,要留意一下。

今餐既大爱系羊煲,不过系冬季限定,可遇不可求🤭有机会要试下
北京填鸭(1只)
清炒莴荀
蒜蓉炒油麦菜
东北黑山羊煲(冬季限定)
红烧大元蹄(大)
豆沙锅饼