2020-01-19
聚点坊点心专门店 #上环见到有好多外国游客系呢一间点心铺度食,基本上有成七成都系外国人,本身都惊系呃外国游客生意,点知又几好㖞,仲唔算好贵,都算食得过㖞!细个唔特别钟意食点心,觉得呢啲系老土野,大咗又反而几钟意,识得欣赏呢啲香港传统食物。呢一间都几适合二至四个人食吓点心倾吓计,不过就冇大枱,唔系for一大班亲朋戚友。萝卜牛筋金钱肚🍲$48冇谂过喺点心铺会食到呢啲煲,仲要份量多,无论系萝卜、牛筋定系金钱肚都好入味,仲要煲到好淋,大满足。炸流沙奶皇包🍞$19好少见到炸嘅流沙包,都炸得几香脆,多咗一阵油香,一咬开啲流心奶皇仲流晒出嚟,都算几高质嘅流沙饱。四宝滑鸡扎🐓$27讲真其实真系好难难食,只要旧鸡就滑脱脱已经好正,佢仲配埋软绵绵滑脱脱嘅鱼肚、好厚身嘅冬菇、同埋平时较少见嘅螺片,虽然冇咗我好钟意嘅芋头,但系成个鸡扎都好足料!北菇滑鸡饭🐓$32滑鸡够滑就不在话下,仲有个饭都好香,每一粒饭都好分明,俾啲油香包住,夸张到就咁食个饭都唔错。炸鲜奶🍶🍼🥛炸鲜奶真系买少见少,第一次食系喺新兴度食,当时真系觉得系世界级美食!呢一间炸鲜奶相比之下,口感比较淋较䊢,但系都几香奶味,而且炸得几香脆,系另一种口
萝卜牛筋金钱肚🍲$48
炸流沙奶皇包🍞$19
四宝滑鸡扎🐓$27
北菇滑鸡饭🐓$32
炸鲜奶🍶🍼🥛
炸鲜奶真系买少见少,第一次食系喺新兴度食,当时真系觉得系世界级美食!呢一间炸鲜奶相比之下,口感比较淋较䊢,但系都几香奶味,而且炸得几香脆,系另一种口感但都唔错。
味道: 4.2/5
性价比: 4.2/5
见到上网有人话呢间餐厅嘅服务态度好差,当日又唔系好觉,收银𠮶个同我地有讲有笑。不过都目击到因为餐厅入面好多姐姐都唔识英文,经常有鸡同鸭讲嘅情况出现🤣几搞笑!
聚点坊点心专门店 (上环)
上环禧利街27号富辉商业中心地下