2018-04-09 94 浏览
好耐无同朋友食放题了,就相约收工后系铜锣湾食返餐。虽然系WALK-IN客但都好快就安排到入座,朋友都觉得几好彩。呢度环境好有居酒屋嘅感觉,见佢加钱食埋火锅同极上食物都唔系咁贵就同朋友一齐升级埋食豪啲。先黎第一轮食左极上纸嘅带子/长脚蟹/赤虾先。赤虾有成只手掌咁大食落都黏口同甜,长脚蟹都饱满多肉。但最钟意都系带子,大大粒又厚身同鲜甜,最重要系成粒食唔使拆壳,啱晒我地呢啲食肉兽所以不停REFILL同REFILL。因为极上纸嘅选择有限,所以我地就转攻刺身寿司纸了。刺身质素都有返咁上下,三文鱼/油甘鱼/剑鱼腩都够肥美加上厚切,所以好够食。而几钟意佢嘅原只八爪鱼仔,因为好爽口点上芥辣酱油食好开胃。既然加左钱当然唔会错过佢嘅火锅啦。我地拣左济洲韩牛寿喜烧,个寿喜烧汤汁味道都可以不过就偏甜左啲,不过渌多几样食物同蔬菜就可以沟淡返个味道。不过牛肉就几好食,薄身但牛肉味几浓渌完十数秒就食得,肉质都算滑同寿喜烧味道几夹。之后我地都食左两转肥牛,但口感就被比下去了。之后转下口味食串烧,每样都试左啲后发觉质素都唔错㖞。酱汁唔会用死一样所以各款嘅味道都唔会咁单调,烧肉类又唔会因为腌得太耐而变腍,失去肉类嘅弹性。
烧鳗鱼/烟肉卷/带子鸡肉串/五花肉都系值得REFILL嘅心水,烧得香口同唔算特别油腻,食多几串都无问题。不过一定要点安格斯牛同汁烧一口牛,因为两个都好惹味,朋友一上枱就同我清左佢搞到相都影唔切,呢两款牛起码食左三轮先收口
因为食得都多熟野,所以天妇罗都系浅尝左大虾/南瓜/同一口炸鸡几样,觉得炸粉都算薄唔会食两旧就成口油。炸鸡绝对值得点,因为加左少少芥末落去所以好清爽,味道都唔错。
寿司方面都食左唔少,味道比起刺身都唔输蚀,同埋啲饭都算适中所以细细粒咁,食多两件都无咁快饱。但我地都系钟意食刺身多啲,所以寿司都无食到咁尽。
最后食多两轮刺身同安格斯牛之后就都够饱了,所以点左个柚子荞麦面黎消一消滞,贪佢味道酸酸的同黎清空味蕾就啱啱好。
2018-03-30