2016-03-20
上次嚟到荔枝角厂厦内美食广场嘅Pati by Lassana食晏,见依度晚市有个乜乜乜火锅加蒸气锅任食,你知啦,依家出面有唔少蒸气锅,但间间都食海鲜、火锅靓料,咁身边总有啲朋友喺想悭悭哋,$138咁嘅价钱喺咪好有吸引力呢?是夜,就约咗啲美孚街坊好友嚟试,初时嚟到「双囍锅」门口(即喺美食广场嘅门口),真喺睇佢唔出有做晚市架,因为门口「黑掹掹」,好似闩晒门咁。门口个易拉架标明星期一至四任饮任食2.5小时都喺$138 + 10%,9:00pm后仲只收$128 + 10%;而星期五至日及公众假期,都只喺贵少少,收$148 + 10%,9:00pm后则收$138 + 10%。由于个场都嚟过,所以,大概都知喺点,虽然喺美食广场,但胜在地方几阔落,环境干净企理。4人枱占多数,配梳化椅,广场尾边位亦设有几张大圆枱,适合6、8、12人,故此,人多人少嚟都无问题。枱上有两张落单纸,灰色𠮶张喺任食火锅,而另一张红色喺散叫,眼见嚟嘅绝大部份客都喺选前者。而任食火锅方面,2-5位拣一个双囍锅,6位以上就拣两个,何谓「双囍锅」?上文都提过,就喺蒸气锅加火锅,蒸气锅锅底则有6款,而火锅汤底有5款,如想食得刺激啲,可
此外,饮品反而有啲惊喜,虽然啤酒欠奉,反正小弟唔好酒,但选择喺比出面大部份嘅任饮火锅多,仲要喺韩国嘅乐天系及本土嘅道地系,当然仲有例牌嘅几款汽水啦! 小弟前前后后都试咗几款新嘢,道地嘅黑糖姜茶,黑糖味唔喺好强,但够晒姜;乐天嘅芦荟饮品几好㖞,而另一款Cider有啲似忌廉。 另一边厢仲有啲热菜蜜,好让唔饮得汽水、冻饮嘅客人。所以,依样就啱晒我老婆喇。 手拍青瓜
落单后等个锅要一段时间,通常啲锅嚟到,又要滚一段时间,所以,最好有啲嘢咬吓。晌酱料区侧,有啲手拍青瓜,做得够爽脆㖞,又带点辣! 碗仔翅、春卷、咖喱角
个锅仲未滚起,口痕食多半碗仔碗仔翅,足料味道又唔差。友人拎咗啲春卷及咖喱角,预埋我一份,当然又俾面试吓,唔太油,够脆口,都收货啦。不过,既然店家喺做京川沪料理,就不如多三几款京川沪小食,有多少少卖点,好过啲炸春卷及咖喱角啦! 皮蛋芫荽汤底、明目圆肉杞子味蒸汽锅底
汤底到,双囍锅就喺一边边炉锅,一边蒸汽锅,但老实讲,蒸汽锅又唔会有好强烈嘅气味,但不妨滔少少当汤饮,味道不俗。虽然我哋无渌粉面,但相信以圆肉杞子蒸汽锅做汤底应该几有特色,而打完边炉个汤底渌粉面,好味就好味喇,但比较浊同燥。反而,更想试吓加啲米落蒸汽锅煮成粥,效果唔知会唔会更加特别啲! 火锅食材
我哋食足两个半钟,实在食咗唔少嘢,小弟就唔慢慢逐样写,可以睇相了解吓我哋食咗乜,当中特别嘅,或好食嘅,就多写几段同大家分享吓!整体嚟讲,质素唔错,虽然无咩贵价食材及海鲜料,但以百零蚊任饮任食嘅价钱,又可以打边炉,又可以食蒸锅,其实好划算。 今晚,我哋都试咗用好多食材以蒸汽锅处理,务求食得原汁原味,好似啲肥牛、羊肉片、脆肉鲩、九肚鱼、本地滑牛……等等,蒸出嚟感到鲜味啲,肉味重啲。 啲阿姐算几醒目,不时为我哋加汤,而加汤真喺加「上汤」,唔喺斟啲水了事,诚意十足。 除咗以上见到嘅 火锅料之外,仲有啲额外付费嘅「蒸」选推介,包括黑松露小笼包、爱尔兰蛏子、越南野生虎虾、大连半壳扇贝及阿根廷刀贝蚬,全部均一价$10只,实在抵试,我哋就试咗其中3样:蛏子、虎虾及扇贝。 等咗好耐,卒之出场,一大盘摆好晒咁多样嘢,非常有睇头。3样海鲜尺寸都颇巨型,绝无欺场! 爱尔兰蛏子 $10 / 只
好期待嘅蛏子,店长建议蒸1.5分钟就喺最好,不过说是迟那时快,转眼两分钟,哈哈,我哋蒸过笼添,入口有啲韧;不过,较大问题喺入口有沙,已反映咗俾店长知,佢哋话养足水,所以,我觉得要转转啲来货供应。 越南野生虎虾 $10 / 只
卖$10只真喺好抵食,几大只,几有睇头。蒸两、三分钟见佢转晒色就差不多,入口好爽,而且颇鲜甜。 大连半壳扇贝 $10 / 只
贝类我哋就蒸熟少少,以防万一,估唔到质素唔错,一样爽口又鲜味。不过,可以晌个牌仔度加上建议蒸煮参考时间,唔使啲客下下问店员,同埋,有啲店员又未必清楚。 雀巢雪糕、雪条
打完边炉有啲雪糕、雪条食都唔错吖,可以凉快吓吖嘛,又唔喺几百蚊嘅自助餐,唔使下下名牌嘅,我哋细细个年代都喺食雀巢、雪山、甄沾记大。不过,两者都只得朱古力味,有多几只味就梗喺好啲啦!此外,打边炉比较燥,贪心啲如果加插啲中式滋润糖水,如雪耳木瓜,就可能成为加分位喇。 依个年代,铺租贵、人工贵、食材贵,唔使洗,又唔使切,更唔使收拾,百零蚊任饮任食,食材质素唔差嘅话,你仲想点?成日听到啲人投诉依间嘢贵,𠮶间啲嘢唔抵食,自己返去煮好过,老实讲,咁有「煮」见,真喺应该返屋企煮而唔好再出街食啰!