2010-05-05
睇完戏揾食, 本想到宝勒巷碰碰运气, 见到"维记", 睇真d, 原来系鸡记 门面ok价钱ok, 就入去试试一入之下, 看到一堆介绍, 亦看到大部份食客都系叫捞面, 看来此店主打捞面 & 标榜自制手打墨鱼, 既然系咁, 当然是试招牌吧炸紫菜墨鱼丸黑豉油捞面: 墨丸真是即炸, 感觉好似鲮鱼球, 捞面如果无特别叫应该系粗面, 豉油虽黑但唔会很咸, 墨鱼的确弹牙问题是, 虽然见到, 但feel唔到粒墨丸有紫菜味, 捞面既汤好重芫茜味, 不喜欢的人应该会觉得难饮当然每家做法唔同无可口非, 始终味道最重要, 但佢既墨丸亦无潮兴之类既好味, 但特别在即炸+捞面, 仍然值得一试, 因为暂时只此一家煎墨鱼饼: 同炸紫菜墨鱼丸一样, 好弹牙, 不过无紫菜, 食得出同炸紫菜墨鱼丸系唔同味的, 但你问我系咪因为差左紫菜, 我真系答你唔到... 不过墨鱼饼的确很厚, 咬落去好有满足感, 值得一钻友人叫左个杯推介既咸柠七, 大叫好味, 一看之下, 杯系正常茶餐厅热饮类铁杯, 冰也不是普通的多, 咁既情况之下, 整枝 7up 倒晒落杯都只系7成满, 即系话, 佢竟然系俾一枝细七喜! 呢杯咸柠七正价竟然要$15,
友人叫左个杯推介既咸柠七, 大叫好味, 一看之下, 杯系正常茶餐厅热饮类铁杯, 冰也不是普通的多, 咁既情况之下, 整枝 7up 倒晒落杯都只系7成满, 即系话, 佢竟然系俾一枝细七喜! 呢杯咸柠七正价竟然要$15, 看来呢度除了打墨鱼出名, 揾水鱼都出名呢