*永远不会令人失望的鸡汤*今次唔系第一次食金鹤,鸡汤拉面真系行内数一数二;有日经过见到今期做软壳蟹主题,friend子系软壳蟹控, 所以带佢见识下世界😎鸡白汤拉面水准依然维持高质!汤底仍旧浓郁,即使开咗好几间分店都冇降低质素,抵佢持续人气高企!慢煮鸡柳不用说,依然是很嫩滑,俾初次帮衬金鹤嘅friend子试一啖,佢都话未食过咁精华嘅鸡汤拉面,仲一口气饮咗我半碗汤😑!!另外有一个私人发现系:胃口差啲嘅时候饮碗鸡汤好好多,其实适逢食个日无乜胃口,饮完个鸡汤即刻成个人舒服晒。今次要介绍下软壳蟹拉面,因为我自己麻麻地蟹类,但friend子就赞口不绝,首先汤底是微辣的,另外再配一碟辣粉,如果觉得唔够难可以自己调整;第二,只软壳蟹有手掌大只同好厚肉!坊间少见!之前见过其他软壳蟹真系得个壳,里面冇乜肉,金鹤的软壳蟹一咬开系啖啖肉!超乎预期呢!拉面仲有配烧五花腩,不得了,将油脂𠮶层烧到烟烟靭靭,而唔系成啖油个种淋,有咬口之余又觉得唔会太肥腻,同时保留猪油香,仲有成两大条咁多,呢个烧五花腩真系加分不少!软壳蟹拉面嘅汤底都系比较唔同,由于试唔出系乜嘢材料,于是好奇问店员,汤底由三种结合而成包括辣酱、猪骨同鲣
*永远不会令人失望的鸡汤*

软壳蟹拉面嘅汤底都系比较唔同,由于试唔出系乜嘢材料,于是好奇问店员,汤底由三种结合而成包括辣酱、猪骨同鲣鱼,配合得不错㗎~ 不过当日状态麻麻地嘅我都系钟情鸡汤多啲😜