2020-10-30
难得入黎上水,特登揾定有咩好食,锁定左呢间米线,黎到同想像中一样人头涌涌,排左一阵先入座。醉香鸡汤面 ($48)二话不说叫左招牌米线,但估唔到有朝一日我系会嫌d野食太足料。 其实平时比较少食酒香类既野,最多食上海野会叫醉鸡,所以汤底一入口我嫌佢太醉喇,直头好似将醉鸡汁直接做汤底咁,平时唔饮酒既我表示太浓。 但要赞d鸡件真系好新鲜,似乎每个人都肯定会分到脾位,嫩滑有鸡味,叫埋辣椒豉油好正。 可惜我真系叫错左个唔岩口味既汤底,但以呢个水平我会再黎多次,叫其他款既鸡汤面。萝卜清汤腩面 ($49)呢个清汤底反而好岩我口味,清淡得黎带点猪骨汤既浓郁,所以其实我系抢左呢碗面黎食。 牛腩大大块好足料,分到既位唔算好靓但都腍滑,萝卜清甜冇渣。瑞士鸡翼好入味,春卷新鲜炸起唔油腻,点埋喼汁好开胃,好满足既一餐。