2021-07-08
两年前系附近食晚餐果阵,见到八妹门口有一堆食客等候,先知原来佢系区内人气鸡煲店😯,但价钱唔算平,所以一直都无去试。呢两年疫情关系,无得去旅行,出街又少左,所以系饮食方面比较愿意花多少少😅。星期五晚6点去到,食客唔算多,最多只有5成满。到走果阵都唔Full,唔通大家口味转左?!🤔我同朋友两个人,柯打左半只鸡,再加3款材料,食完之后我地两个都好滞😑。半只鸡煲(小辣) $155由于煲内既辣椒未出味,所以d鸡食落唔辣,麻味亦无好重,不过不失。鸡件真系似有半只,一只脚、翼、鸡脾骨,唔会好似某d餐厅咁,半只鸡但有两只脚既情况😏。即炸响铃 $43本身好期待,一黎即炸上枱一定脆,二黎有唔少食评推介。响铃果真热辣辣上枱,食果阵个心仲系好热、好辣嘴。不过我自己比较中意厚身d、硬脆d既响铃,所以嫌呢个薄得制,太松脆。加上一客6件对我地黎讲太多😐,每人3件食完好滞好滞,如果有细份量选择就好。红薯粉$18吸哂麻辣汤底,口感烟韧,煮熟左份量都唔少。大手切肥牛 $218问左职员大同小有乜分别,佢话大有5oz,小有3oz,一听之下,就紧系食大size啦!!😂呢个牛系全晚最正😋,即使咁浓味既汤底都盖唔到佢既牛味,就知佢
半只鸡煲(小辣) $155
即炸响铃 $43
红薯粉$18
吸哂麻辣汤底,口感烟韧,煮熟左份量都唔少。
大手切肥牛 $218
呢个牛系全晚最正😋,即使咁浓味既汤底都盖唔到佢既牛味,就知佢咩料啦😏,而且肉质好淋好滑,必食!!
冻柠茶$32
系几大杯,不过冰都唔少,好快就饮哂。茶味淡,几甜下,唔系好解渴,结果点左支啤酒$30,抵饮得黎,又可以降火。
出面有两款小食,一个系辣花生,够香又够脆,送啤酒一流;另一款系脆饼仔,但入口已经有少少潮。
总结,我同友人都唔觉呢度鸡煲特别出色,反而手切牛有惊喜。