2023-04-06
观塘啲工厦入边不嬲都好多隐世美食,今次行行吓成业街揾到一间食鸡煲,就去试吓。呢度入到去环境好唔错,啲位全部都好阔落,每张枱有一个好大嘅锅。坐低见到餐牌,原来唔系剩系得鸡煲,仲有可以烧肉或者打边炉。咁既然佢系出名食鸡煲,就叫咗佢个巧得招牌鸡煲,叫𠮶阵侍应提我哋食鸡煲食到咁上下可以加汤将佢变边炉。🥘食物出边食开啲鸡煲,通常食到一半就觉得好咸,呢个就完全唔会有咁样嘅感觉。第一啖食落去啲味都好旧,仲有少少麻辣嘅感觉,非常入味。食到之后越食越吸引,最正系食到咁上下变边炉,我哋再叫多咗几样嘢食,等埋个边炉滚我哋就落埋𠮶啲嘢,当平时打边炉咁食。叫咗珊瑚蚌、鲩片、猪颈肉、油麦菜同粟米。个鸡煲嘅味渗落咗去个汤底,令到个汤都好惹味,个珊瑚蚌系必定要叫,食落去好爽口,亦都好入味,建议滚大约30秒就食得。✨气氛✨平日夜晚去食,唔算特别太多人,坐得好舒服,系喺观塘呢一个美食生蚝里边一个不二之选。
🥘食物
✨气氛✨
巧得招牌鸡锅(半只)
鲩片,猪颈肉
油麦菜、粟米