2016-05-20 488 浏览
身为鸡煲控的我,又极之非常钟意食川味辣野,要系香港揾间一次过满足两个愿望嘅食店,真系痴心妄想好彩食友通风报讯,有间新开隐世小店,绝对啱我口味。二话不说,收工即刻冲去。望见拍板风味四字,已闻到阵阵刺激香辣味的引诱打开菜牌,辣鸡煲,要!夫妻肺片,要!冰镇鸡杂,正!尖椒皮蛋,吃!农家小炒肉,识食湖南菜,必吃!仲见到有贵州酸菜鱼唉……,个肚装唔落,下次先。先送上凉菜,鸡肾鸡肝,好新鲜!唔太腍唔太硬,以麻辣汁浸透胜过旁边的夫妻肺片几皮。再试下尖椒皮蛋,碎粒尖椒,唔够辣!反而皮蛋溏心,味道又浓又香,如果配上酸紫姜,就冇得输了。到农家小炒肉登场,红椒、尖椒、干葱炒猪爽肉,火候够,肉炸过,咬落脆爽,几特别不过,我还是喜欢湖南小炒肉的香辣咸油混成一体的味道终于辣鸡煲上枱,散发出香喷喷嘅麻辣味,件件鸡球嫩滑,咬下去弹牙,煮得刚刚熟,骨肉仍带点血,啱哂我呢种食材要鲜味嘅人。配上香蒜粒,在热辣辣的铁㶽里边炒边吃,又香又辣又滑,再饮啖冰冻竹䉀茅根,过足食鸡煲瘾呀

打开菜牌,辣鸡煲,要!夫妻肺片,要!冰镇鸡杂,正!

唉……,个肚装唔落,下次先
先送上凉菜,鸡肾鸡肝,好新鲜!唔太腍唔太硬,以麻辣汁浸透
胜过旁边的夫妻肺片几皮
冰镇鸡什
夫妻肺片
尖椒皮蛋
不过,我还是喜欢湖南小炒肉的香辣咸油混成一体的味道
农家小炒肉
鸡煲