2017-07-20
之前去同老豆两个去咗湾仔新南苑撑枱脚,觉得食物质素非常好,老豆话意犹未尽。今次就同成家嚟旺角店食蒸锅。旺角店比较宽敞,但依然系座无虚席。蒸锅套餐包括杂锦刺身拼盘或招牌鸡煲,之后就一大堆海鲜,南瓜排骨做粥底料,同埋任选一款放入蒸锅度蒸嘅小菜,最后仲有「有heart甜品」,当然唔少得就系饮品任饮。连近排好hit嘅【Vita Coco 椰子水】都任饮,打边炉热气,饮佢降火退热就perfect!【招牌鸡煲】- 上次喺湾仔食过,老豆仲念念不忘,因为啲鸡肉非常嫩滑,亦非常香口。最正系鸡肉唔够仲可以无限Refill!!不过唔系大食就唔好refill咁多次,因为后面啲海鲜同样顶班~为保持鸡肉鲜嫩,鸡煲一上枱先要煲6-7分钟,每隔2分钟就要开盖捞下佢。「唔识捞」都可以揾店员帮手捞架~煲熟晒之后就可以落埋油炸鬼,脆辣油炸鬼又系好正~食紧鸡煲果阵海鲜拼盘杀到,我地几个都打咗个突,超级巨型,店员真系要双手抱住先攞到。海鲜拼盘包括【日本大元贝】【纽西兰大圣子】【沙井鲜甜生蚝】【龙虾】【新鲜肉蟹】【大连鲜鲍鱼】【太子象拔蚌】。最抢眼当然系【龙虾】。【日本大元贝】【纽西兰大圣子】【沙井鲜甜生蚝】亦相当大件。食完鸡煲
最抢眼当然系【龙虾】。
【日本大元贝】【纽西兰大圣子】【沙井鲜甜生蚝】亦相当大件。
南瓜排骨粥底
龙虾
新鲜肉蟹
【太子象拔蚌】鲜美爽口,记得成只放入口食就够晒满足。
日本大元贝
沙井鲜甜生蚝
【手切牛颈脊】上次火锅食过,肥瘦适中,牛味浓郁,不过今次食好似冇上次咁有牛味。
手切牛头脊
【梅菜肉松蒸豆腐】第一次咁食蒸豆腐,豆腐蒸出嚟极之滑,同梅菜肉松一齐食好惹味。
梅菜肉松蒸豆腐
梅菜肉松蒸豆腐
【有Heart甜品 - 奶冻】同湾仔店一样都系奶冻,唔知会唔会定期转款呢? 味道浓郁,食完粥食返个冻冰冰甜品就凉透心。
呢度同湾仔店一样,有足球比赛直播,有VIP房,呢度仲有十几间,4位以上就可以订,钟意私密啲打就啱晒~亦都有猫头鹰时段,10点半任食火锅后八折,又多个睇波好去处~只不过湾仔店冇蒸锅食但有串烧~
至于服务,呢度员工服务态度就比湾仔店好,食蒸锅蒸嘅时间好紧要,虽然个蒸锅有计时器,但员工全程帮我地蒸埋分埋,仲经常换碟,虽然好忙但都同我地有讲有笑,大赞!!