2018-04-25
今晚难得同爸爸撑枱脚紧系要请佢食餐好野~~爸爸话想打边炉就揸车周围去睇下有无好野食啦之后见到深水埗有间伦哥好似都几多人食就谂住试下啦见佢门口个餐厅睇到都几抵食又有鸡煲又有火锅食!一坐低店员已经随即奉上两碟小食:凉拌豆角同凉拌木耳~~我自己就中意食豆角 而爸爸就中意食木耳~~岩岩好一人清一碟,两碟都系有少少辣但唔会话好辣豆角同木耳都好爽口,爸爸话d木耳够大块~~之后店员就会拎调味架比我地自己加调味配料~~我地打边炉始于都系离不开个几样:辣椒仔、葱、蒜呢三种当我地简完店员就会收起,而且有礼貌地同我地讲之后再需要先再叫佢地~咁就唔洗阻住张枱啦!!接住就系第一样上菜~~就系鲍鱼冬菇~~口感好弹牙而且个汁好浓味爸爸话d冬菇好厚肉,口感好好!!!之后就有碗汤,好清甜!!出街饮汤其实都会怕有好多味精不过呢间都无咩味精,料又足,绝对真材实料!终于上鸡煲喇,由于佢唔系熟哂先再拎出黎而系未熟就拎出黎所以滚起后耐唔耐几分钟就要搅下佢一路搅一路闻到好香,未食都觉得应该几辣下haha!正我地今次叫左中辣,所以都真系几辣下!不过就辣得过瘾,鸡煲内其实都有其他配菜,个人最中意食洋葱!够哂香至于鸡既肉质都好嫩滑唔会好
一坐低店员已经随即奉上两碟小食:凉拌豆角同凉拌木耳~~
我自己就中意食豆角 而爸爸就中意食木耳~~
岩岩好一人清一碟,两碟都系有少少辣但唔会话好辣
豆角同木耳都好爽口,爸爸话d木耳够大块~~ 之后店员就会拎调味架比我地自己加调味配料~~
我地打边炉始于都系离不开个几样:辣椒仔、葱、蒜呢三种
咁就唔洗阻住张枱啦!! 接住就系第一样上菜~~就系鲍鱼冬菇~~口感好弹牙而且个汁好浓味
爸爸话d冬菇好厚肉,口感好好!!!
之后就有碗汤,好清甜!!出街饮汤其实都会怕有好多味精
不过呢间都无咩味精,料又足,绝对真材实料!
终于上鸡煲喇,由于佢唔系熟哂先再拎出黎而系未熟就拎出黎
所以滚起后耐唔耐几分钟就要搅下佢
一路搅一路闻到好香,未食都觉得应该几辣下haha!正
我地今次叫左中辣,所以都真系几辣下!不过就辣得过瘾,
鸡煲内其实都有其他配菜,个人最中意食洋葱!够哂香
至于鸡既肉质都好嫩滑唔会好「鞋」!加分!
其实餐垫纸会有「叹鸡煲四步曲」可以跟住呢四部曲黎叹呢个鸡煲实无死!
食到一半就跟四步曲教落牛柏业~~D牛柏业浸过鸡煲d汁真系好浓好好食~
加上牛柏业无渌好耐所以一d都唔韧,正
除左牛柏业吸汁之外,猪皮一样咁正 因为鸡煲个汁够哂浓
所以基本上所有索汁既野都会好正好好食!!!
食完鸡煲接住无停过就食打边炉,今晚个汤底系蕃茄薯仔汤
好浓蕃茄,都系个句又系无咩味精 所以我同爸爸都当汤咁饮
打到最后个汤仲比一开始更加浓!!! 海鲜拼盘既所有海鲜都好新鲜,蚝控既爸爸当然最中意食蚝,够哂肥美
我自己就中意食花蟹,呢个拼盘既种类好似每次都唔同!每次黎食可能都会有惊喜 食完海鲜就黎重头戏之一既牛颈脊,一黎到已经见到好夸张,点解?
因为餐厅将牛颈脊堆到成座山咁haha!牛颈脊既脂肪相对较少,食落都好嫩好正!
跟住就系一系列可以免费添加既配料:
自己就最中意系手打双滑,可以食到啖啖肉而且唔会好厚粉,所以好中意食。
有时有d滑打得唔好就会变到好似食紧成旧粉,不过伦哥店既手打滑就无呢个问题!!
最后就以一个甜品作总结~~系餐厅自己整既布甸
好欣赏餐厅好多野食都系自家制!加分
今餐同爸爸都食得好满足好开心~~下次有机会要再黎食过!