曾经在香港🇭🇰掀起一股重庆鸡煲热潮,仲记得当初第一次食鸡煲,我跟同事一齐山长水远去左荃湾「来来鸡煲」朝圣,当时仲要book枱先有得食,walkin等一两个小时系基本,不过原来「来来鸡煲」原班人马,系铜锣湾开左新店,名为「阿来客栈」。听铜锣湾返工嘅朋友讲,之前「阿来客栈」有做午市,仲有开业半价鸡煲优惠,虽然而家午市暂停左,不过餐牌全日8折或85折优惠都好抵!☺️☺️除咗鸡煲,其实「阿来客栈」仲有得打边炉~之前食过酸菜鱼都唔错㗎!不过就唔系食完酸菜鱼可以打边炉𠮶种。但系我地今日系为咗鸡煲而黎!😏我地两个人都好钟意食鸡,所以order左一个鸡煲,🌟推荐❗驰名重庆辣鸡煲($268/只)鸡煲有辣有唔辣,任君选择~我地拣左小辣,「阿来客栈」嘅鸡煲以四川麻辣为主,以四川花辣、湖南香椒混合以成嘅自家配方,麻香味重,采用三黄鸡,鸡件肥美饱满,肉质嫩滑,鸡煲仲可以优惠价加购肥肠、广岛蚝、鲍鱼、大虎虾、花胶等,仲可以一齐煮埋先上枱,咁就够晒入味!我地加左花胶,$68有4大件,花胶厚身嫩滑,不错喔!😏所有火锅配料都有半份或全份,好似我地咁俩口子黎撑枱脚,半份半份咁叫,就可以食多啲唔同种类嘅配料!串串鹌鹑蛋($2
 曾经在香港🇭🇰掀起一股重庆鸡煲热潮,

听铜锣湾返工嘅朋友讲,

之前「阿来客栈」有做午市,

仲有开业半价鸡煲优惠,

除咗鸡煲,其实「阿来客栈」仲有得打边炉~

之前食过酸菜鱼都唔错㗎!

不过就唔系食完酸菜鱼可以打边炉𠮶种。

但系我地今日系为咗鸡煲而黎!😏

我地两个人都好钟意食鸡,所以order左一个鸡煲

🌟推荐❗驰名重庆辣鸡煲($268/只)

鸡煲有辣有唔辣,任君选择~

我地拣左小辣,
驰名重庆辣鸡煲
「阿来客栈」嘅鸡煲以四川麻辣为主,

以四川花辣、湖南香椒混合以成嘅自家配方,麻香味重,

采用三黄鸡,鸡件肥美饱满,肉质嫩滑,
驰名重庆辣鸡煲
鸡煲仲可以优惠价加购肥肠、广岛蚝、鲍鱼、大虎虾、花胶等,

仲可以一齐煮埋先上枱,咁就够晒入味!

我地加左花胶,$68有4大件,

花胶厚身嫩滑,不错喔!😏
花胶
所有火锅配料都有半份或全份,

好似我地咁俩口子黎撑枱脚,

半份半份咁叫,就可以食多啲唔同种类嘅配料!

串串鹌鹑蛋($25/半份)

半份有两串,有6粒鹌鹑蛋,份量都算合理!

串串鹌鹑蛋

炸枝竹($28/半份)

枝竹同鸡煲系最完美嘅配搭,

枝竹吸晒鸡煲嘅精华,够晒惹味!
炸枝竹
好耐无返过深圳食啲特色小食,所以见到「阿来客栈」竟然有四川小酥肉,梗系要试吓啦!

出乎意料之外嘅美味!😋😋

🌟推荐❗ 小酥肉($62)即叫即炸,外酥内嫩,佐酒一流!

小酥肉皮薄而酥脆,

最精粹嘅系每一件小酥肉都沾上花椒粒,

每一啖都鲜香味美!☺️
小酥肉
咁开心,梗系要用公鸡碗饮蓝妹,啤啤佢!🍻
蓝妹
花胶