2017-08-29
长沙湾一向系好少踏足嘅地方 今日咁啱有系呢一区要事要做 就同Poohpooh一齐去食好野 话晒都好耐冇好好静落嚟食餐好嘅 俾我哋见到呢一间个名咁得意嘅餐厅 — 米走鸡 当然要试吓啦.原来系鸡煲专门店 入面系中式嘅装修 都坐得几舒服架 大部分都系卡位 唔会好迫.锅底有鸡煲或者普通火锅拣 一场嚟到梗系要食招牌菜啦 黄金芝士鸡煲就最啱我哋呢啲唔食辣嘅人啦.本身都唔系抱好大期望 但系鸡煲一上枱已经好吸引啦 「芝」味四溢 闻到都流晒口水 芝士量多到掩盖晒所有鸡 直情好似汤一样 好夸张啊鸡件啖啖肉 又嫩滑 加上大量芝士包著晒每旧鸡 真系食到好满足两个人真系食唔晒.食完鸡 侍应就会走埋嚟帮你加汤 变成打边炉 汤底依然系芝士味但系就变得比较希 正因为咁唔会太腻 食完咁多芝士鸡 而家呢一个浓度就最啱啦.火锅料我地拣左六样 其中最钟意食嘅就有以下呢几样1. 手打五宝丸:我嘅心水推介唔似平时𠮶啲丸类咁大阵味精味 大大粒绝唔孤寒 每一样都好弹牙 好明显系落咗好多功夫整嘅 粒粒味道各异 例如其中一粒黑椒味极重 食嘅时候好似抽奖咁 几得意架2. 特级雪花肥牛:呢一只牛肉嘅雪花唔会太多 但系分布好平均 本身汤底已经
火锅料我地拣左六样 其中最钟意食嘅就有以下呢几样
2. 特级雪花肥牛:呢一只牛肉嘅雪花唔会太多 但系分布好平均 本身汤底已经好芝士 肉类唔太肥就最搭配 估唔到叫「小」份量都唔小
3. 蜂巢豆腐:打边炉最啱 啲洞"sok"晒啲汤 好入味
约$500食到无停口 两个人捧著个肚走 都真系算几抵架 一要提醒嘅就系唔好叫太多 似我哋眼阔肚窄啊