2023-03-21 589 浏览
坚尼地城本身有唔少好嘢食, 但大排档类嘅餐厅就比较少, 今日我朋友带咗我嚟呢间餐厅有惊喜, 气氛、装饰、食物全部都营造到大排档嘅氛围, 约埋朋友嚟联谊吹水一流!药膳醉鸡煲(半只) ($158)呢款系舖头招牌, 上菜嘅时候侍应会拎个接近半个身高嘅超大酒壶, 里面装住酿咗嘅花雕, 上咗个鸡煲之后佢会放几杓花雕入去, 几有嚼头记住拎定相机影, 之后会用个漏斗计时, 一一够钟就食得, 鸡肉刚熟非常嫩滑, 熬住嘅汤有药材和酒, 非常入味同有滋补功效, 几唔错避风塘脆骨腩 ($78)其实系炸鱼骨, 用避风塘整法加了辣椒和蒜头调味, 好脆好香口, 送啤酒一流, 但碎骨比较多, 要小心啲食七味一口豆腐 ($38)炸豆腐做到外脆内滑, 而且七味粉吊味啱啱好, 唔会太抢本身豆腐味烧牛脷串 ($30)牛脷做成嘅串烧非常腍,有口感得嚟又不失肉味肥肠串 ($22)肥肠都好惹味, 少少脆又有得嚼下, 口感啱啱好烧菠萝串 ($20)烧菠萝基本上食串烧一定会叫, 烤过的菠萝有一种甜甜的炭烤味,最紧要系多汁, 非常好吃烧韭菜串 ($18)韭菜本身味比较浓, 烤过后就更香更惹味, 都值得一试

药膳醉鸡煲(半只) ($158)

避风塘脆骨腩 ($78)

七味一口豆腐 ($38)

烧牛脷串 ($30)
牛脷做成嘅串烧非常腍,有口感得嚟又不失肉味

肥肠串 ($22)
肥肠都好惹味, 少少脆又有得嚼下, 口感啱啱好

烧菠萝串 ($20)

烧韭菜串 ($18)

韭菜本身味比较浓, 烤过后就更香更惹味, 都值得一试