2020-11-16
话说前排去咗一间火锅鸡煲专门店,有得同时食火锅、鸡煲同埋韩烧,以前真系听都冇听过火锅鸡煲同埋韩兆可以一齐食😆系最近先至见识到,前排食完之后系返唔到转头嘅。食完果次之后,话咁快又想再试,不过今次系是另外一间😁地理位置同上次𠮶间一样方便,今次呢间系通菜街,同一条街真系不乏食店。内里环境宽敞,少至两个人去,多至八个人去,同样坐得舒适👍🏼饮品嘅种类都几多㖞,唔系得𠮶几款,有汽水、果汁、茶饮等等。店员会先问客人鸡煲要点样嘅辣度🔥话有BB辣、中辣同埋大辣,唔知点解由BB辣一跳就跳到去中辣😂但我听到人哋问有冇小辣佢话系有嘅,但之前我哋都叫咗BB辣,吾紧要啦。话到明BB辣又真系唔算好辣,真系得好少,啱晒唔食得辣但又想试吓嘅人🙊鸡肉嘅部份都几多,唔会话好多骨,酱汁同鸡肉mix埋一齐好入味。呢度最方便嘅系火锅同埋烧肉配料任君选择,同埋唔似出面𠮶啲放题店咁系用放题纸剔,而系出面任拎,自己钟意拎几多都得😁肉类嘅选择好多啊。不过有啲冇写系咩嚟,单凭肉眼睇有啲拎咗咩都唔知🙈当系样样都试啲都OK嘅。令一边嘅以火锅配料为主,我都冇拎晒黎试,每样拎啲其实都够饱😌青口同埋带子好吸引!海鲜都有得任拎就真系划算🤤感觉上韩式烧
内里环境宽敞,少至两个人去,多至八个人去,同样坐得舒适👍🏼
饮品嘅种类都几多㖞,唔系得𠮶几款,有汽水、果汁、茶饮等等。
感觉上韩式烧肉影出嚟会靓啲,所以就影韩式烧肉为主🙊拎咗鱿鱼须、韩式鸡翼、牛柳粒、五花肉、黑豚肉等等。
🦑鱿鱼须我觉得系最正嘅,一条条咁都几长😳摆喺烧肉炉上面都几快整好,烧完之后个样劲似小食店买𠮶啲炸鱿鱼须~食落去好爽口👍🏼
🐮牛柳粒都算大粒,最正嘅系餐枱侧边有黑胡椒同埋玫瑰海盐,整熟之后落埋玫瑰海盐都几有西餐feel🤣
🐔韩式鸡翼睇落去系鲜橙色咁,话明韩式即系食落去系辣辣地,我个人觉得都接受到嘅,其实真系唔会好辣,反而系有啲惹味。
🐷黑豚肉真系比我想像中好,我系打边炉𠮶阵食嘅,拎𠮶阵已经见到啲肉系粉粉哋色,整熟之后质感有少少软稔,几易咬。
有2️⃣样野几抵赞
1. 韩式烧肉嘅路上面有滤纸,摆食物上去,唔惊啲人会弹到自己😊
2. 食鸡煲之前店员都好细心咁帮我哋跟进鸡肉熟咗未
👍🏼