2023-02-24
细细个话食粥个个都会话食沙田鸡粥, 今时今日食粥唔一定要去沙田嘅,其实四围都有,名头就系元朗好出名嘅新记鸡粥, 除咗鸡粥仲有佢嘅红烧乳鸽都系一绝。除咗佢嘅驰名鸡粥 ,其实佢嘅鸡都好出名,所以我哋三个人叫咗个鸡粥,烧味拼盘 ,再叫咗条鱼, 仲有佢嘅乳鸽,三个食到饱到上心口。驰名鸡粥又真系好绵好滑,又唔会感觉好多味精,鸡嘅份量都足,令到个粥都有鸡味, 只不过过足嘅份量细咗少少。佢嘅烧乳鸽都炸得好好食,肉质唔会太干, 仲系好滑身,又唔会炸㶶咗 ,皮啱啱好有啲脆身,我哋三个人食其实应该要叫两只。叫咗条蒸仓鱼,充足分量嘅豆豉同葱, 火后就当然唔同屋企自己蒸,比较有镬气啦,唔会太细条,𩠌饭一流。烧味拼盘有叉烧,鸡,熏蹄同埋海蜇。 佢嘅鸡做得招牌,佢嘅鸡梗系好味啦,又滑又香。叉烧虽然睇落比较干身,但食落又唔会太干几好入口。熏蹄做得唔错,唔会好似喺街度食𠮶啲干支支。海蜇个汁都得好好。呢个拼盘配啤酒简直一流。