2016-12-13
放假入元朗探完朋友, 见天气冻冻地朋友带我去食煲仔粥, 煲仔饭就食得多, 煲仔粥唔系周围有得食当晚6点半到达, 店内已经坐满, 在门外等候都可以睇到有咩招牌菜可以点, 另一边门外亦有姐姐即场整肠粉店内空间不算很大但容纳到有多食客, 没有挤迫的感觉, 原来门外的招牌菜单只是一部份, 餐牌内还有更多选择, 粥粉面饭一应俱全, 真是眼花撩乱. 就算是煲仔粥, 你想到怎样配搭的都可以点, 这应该是我见过最多款式的粥店驰名贵妃鸡粥当然要点, 双拼都系加几蚊, 鸡粥果然真材实料, 每件鸡都好嫩滑, 有鸡味, 肉丸亦弹牙, 鸡粥一d都唔油腻, 入晒味另点了, 田鸡黄鳝粥, 粥底又绵又滑带一点鲜味, 黄鳝无骨爽滑, 田鸡好Q弹. 对比鸡粥又是另一翻风味鲮鱼球每一粒如乒乓波般大, 炸至金黄色, 啖啖鱼肉爽口弹牙, 配上蚬介汁咸咸地, 更惹味炸大肠外层好香脆, 烟韧耐咀嚼, 不算油腻,外表细碟其实挺多的, 配上汁酱酸酸甜甜海哲手撕鸡真是不能不点, 混入芝麻酱/ 炸菜, 味道独特, 好麻香, 口感又有韧性, 非常赞蒜茸炒螺肉, 连同洋葱/青椒/葱头一齐炒, 蒜味不算重但螺肉咬感十足, 是巧手小菜之一硬豆腐
当晚6点半到达, 店内已经坐满, 在门外等候都可以睇到有咩招牌菜可以点, 另一边门外亦有姐姐即场整肠粉 店内空间不算很大但容纳到有多食客, 没有挤迫的感觉, 原来门外的招牌菜单只是一部份, 餐牌内还有更多选择, 粥粉面饭一应俱全, 真是眼花撩乱. 就算是煲仔粥, 你想到怎样配搭的都可以点, 这应该是我见过最多款式的粥店
味道独特, 好麻香, 口感又有韧性, 非常赞