2020-05-21
想食呢间好耐,8点钟去到坐无虚席,我谂想食都系book定位好啲。望望个餐牌,好似同Openrice见到嘅唔同咗,唔知系咪最近转咗,但点都好,都系食越南野为主嘅。我地两个人叫咗一碗鸡丝配春鸡脾汤檬,同埋一个超正嘅小食拼盘。野饮就叫咗杯荔枝椰果梳打同白桃沙冰。呢度嘅汤檬比其他餐厅贵,但贵得好有价值。首先佢大大碗,一碗鸡丝汤檬,除咗鸡丝,仲有鸡软骨丸,同一只细细嘅春鸡脾。一上枱,极香鸡汤味,但望落去又唔会有好多鸡油浮面𠮶种油腻感。食落去鸡丝非常嫩滑,檬粉配上鸡汤亦鸡味浓郁,但唔会太咸,恰到好处。加埋佢落咗好多葱花碎,成件事好夹,啲葱花都要赞一赞,因为系食得出系新鲜嘅葱嚟。另外,佢芽菜香茅叶青柠𠮶啲调味系另上嘅,咁就可以按自己口味落~而小食拼盘就热气少少嘅,但饮返杯沙冰唔怕啦。拼盘有炸豆腐、炸虾饼、炸鸡翼、软壳蟹、炸春卷等等,每款两件。炸虾饼最出色,入面真系有大大只虾架,唔系净系虾胶,所以啲虾味特别出。其他都炸得好有水准,唔系太油,调味上亦唔会太重口味,所以食完咁多款都唔会好滞野饮就正正常常啦,钟意佢唔会过甜,无当糖浆唔使钱系咁落haha