2021-04-19
位于西九龙中心8楼美食广场既呢间泰式鸡饭听讲都几出名,今日就去试一试佢😋首先店铺既位置系唔系在美食广场中心的,初头兜左一圈都未见到,原来发现系在䢂口位置对出既~佢既餐牌亦十分简单,只系卖鸡饭,选择严格嚟讲得鸡同鸡翼饭,今次就拣左泰式海南鸡饭,佢随餐有附送鸡汤👍🏻👍🏻今次就系外卖食既,佢送既果个汤就味道比较淡,唔太出味,不过佢有只鸡脚系碗汤底食下,叫做有啖汤饮下无咁dry😂😂泰式海南鸡饭($40)首先一打开见到鸡既份量都算多,唔会话净系得几旧鸡😂而每一件鸡佢都已经起左骨,去骨亦做得左好干净,食果间就唔觉有碎骨,值得抵赞👍🏻而鸡既处理十分好,食落相当嫰滑,鸡肉唔会太老或太鞋,绝对系水准之上既鸡饭,至于油饭略嫌唔太有味,但做得好既地方就系饭无痴埋一旧,粒粒分明,而佢附送既泰式酱汁就好岩送饭,个味酸甜辣都有,加埋蒜头令到更香,要嚟送饭或蘸鸡肉都十分岩食😋😋😋总结以$40嚟讲,呢间小店既海南鸡饭绝对系高质既,以小店嚟讲鸡既水准分分钟比外面店舖做得更好👍🏻👍🏻唯一可以讲下就系对于胃口比较大既朋友嚟讲就未必够食😋对我嚟讲就岩岩好👍🏻值得嚟一试👍🏻👍🏻