2017-09-20 3899 浏览
今日实在系超级眼训加超级肚饿,好彩有屈小姐试衫,系赖生面前转下圈,令佢眼前一亮,先精神番D!!更好彩既系,屈小姐比赖生更早肚饿,所以早D食DINNER!!为左调查一下第时跑步既路线+跑步后食D咩补充,我地黎到中环威灵顿街既Healthy Chicken! 一间list晒所有Calories既舖头,等我地跑完步都可以安心食,份量又好大,健康低卡又饱肚,可以安心食!!黎到中环威灵顿街,见到大大只鸡同绿色门口就系嫁啦,而入面既侍应都系外国人黎嫁,虽然佢地系外国人,你可能有心理准备要讲英文,但赖生系外面睇紧食咩既时候,佢地居然用流利既广东话问赖生想食咩,好厉害呢!真心要赞一赞当然赖生都唔客气用番广东话同佢地沟通啦!不过呢间舖其实主打外卖,所以无乜位坐,得一张吧台可以容纳到5个人坐,坐得就唔算太舒服,而且...有d热,即使佢台面有放几部风扇仔,赖生都唔敢开,因为痴晒尘,一开吹入d野食度点算!!!睇完个menu之后,赖生同屈小姐都有决定啦....就同个侍应讲要一个鸡脾餐同一个三文鱼餐啦,个侍应随即好纯熟咁拎盒三文鱼出黎,慢慢夹入去个饭盒度,一块,咦,两块?,咦?? 仲有多块,成三块咁多呀!! 超正

真心要赞一赞
当然赖生都唔客气用番广东话同佢地沟通啦!

睇完个menu之后,赖生同屈小姐都有决定啦....
就同个侍应讲要一个鸡脾餐同一个三文鱼餐啦,个侍应随即好纯熟咁拎盒三文鱼出黎,慢慢夹入去个饭盒度,一块,咦,两块?,咦?? 仲有多块,成三块咁多呀!! 超正,事关屈小姐系鲗鱼涌食另一间分店既时候,三文鱼餐系得一块嫁咋
,跟住佢就问我地要咩饭,赖生就拣左一个蕃茄饭同一个糙米饭,但佢好好人,问埋我地要唔要试菠菜饭同埋要唔要豆
,咁好,梗系要啦~~~所以话,赖生几时都话,出街带住屈小姐(靓女???)系有著数既
 (屈小姐:其实唔关事......)

屈小姐之选
三文鱼沙律配是拉差辣椒酱
1) 三文鱼沙律餐:3.5⭐️

好似之前咁讲,呢间真系好抵食,呢个餐有多人地3倍既三文鱼呀!! 不过三文鱼既质素就差好远啦,另一间就即煎即整,呢间就一早整定,除左冻左d之外,有d腥同埋overcook,肉质超实....

赖生之选:
鸡脾沙律配芫荌沙律酱

鸡脾沙律餐

2)鸡脾沙律餐: 4⭐️
只鸡脾大到同个盒一模一样,真系拎黎打人,何止牙骹软,打甩都仲得啦
!! 鸡脾就比三文鱼好味好多啦~~入味,鸡肉又滑又多!!加埋林林种种既配料,超抵食!!

仲有好多新鲜既沙律菜,大量粟米,令成盒沙律饭好甜好好食,加上又有大量蕃茄粒同黑豆,酸酸甜甜又有黑豆味中和D甜味,味道层次超丰富!!可谓集抵食、健康、好味于一身!

至于饭底既选择
1) 蕃茄饭:4.5⭐️
酸酸甜甜几好味!!好夹个沙律食既
2) 菠菜饭:4⭐️
菠菜酱拌饭既味道,味道得宜
3)糙米饭:3.5⭐️
健康之选,味道就冇乜嫁喇~~因为冇调味麻

沙律酱:
1) 芫荽酱:2⭐️
都冇芫荽味既....,纯粹叫有 Pat酱加落去令个沙律湿d,易入口d,就健康角度黎讲,唔加仲好
2)是拉差辣椒酱 (中辣) :4⭐️
呢个就唔同啦,有好明显既辣味,沙律酱既甜味又中和番,令佢唔会太辣,加落沙律度食,味道层次更丰富!

好彩我地今次有黎到睇一睇呢间舖,等我地第时跑步多间选择,不过要注意一下卫生情况,如果唔系,下次我地应该都系拎走食多....haha!!

P.s. Healthy Chicken 会系2017年9月尾至10月头装修,希望可以改善下环境啦~ 我地会再番黎嫁!如果做到鲗鱼涌店咁就好啦

#沙律怪
#菜怪
#健康控
#容易肚饿既体质
#去完旅行个胃撑大左

#要开始减肥啦!!努力!
#太好啦!!揾到答案又揾到一间可以食既野
2017-09-16