2018-05-14 1653 浏览
铃猫一乐也,您好吗?之前点解无见过您既?您钓晒鱼好眼训㖞,琴晚去左边度蒲呀? 几十年首次到访,要您等咁耐真系唔好意思喇 ﹗以前都有食过朋友买既外卖,只系未有亲自出巡啫。一乐价位都几高架㖞,卖价几贵下,贵过红磡成倍,但质素不相伯仲啰。鸡髀鹅髀鸭髀,都话唔系脾咯,脾系内脏从玉字部,髀系从骨字部呀 ﹗土生土长既香港人要悍衞香港文化、广东话、繁体字 ﹗离晒谱架,居然有我最爱的羊腩煲供应 ﹗不过真系要冷静一点,唔想太饱呢,都系食个烧味饭算喇。实在太多选择,太多佳肴,烧味都还未试完,还有大量煲仔菜、小菜、蒸𩠌,全部都系我既致爱,睇黎要帮衬多几十次先得喇 ﹗最爱蒸水蛋,其他蒸肉都系我至爱。行快几秒搞到要左到右上的死角孤独位对住鱼缸,行慢几秒就刚刚有食客离开呢。台面放满杂物,台底又放满货,连脚都不能伸直,唯有离开张台而坐,孭住大大个背包又无位放住,除左要离开张台坐仲要揽住个大背包食野真系非常十分唔开心啰 ﹗行慢几秒后面就有台埋单走喇,益左跟住我后面入黎位阿叔坐左。青红萝卜汤,特浓肉味的青红萝卜汤,一向烧味店出品既例汤无得输,大量下栏骨肉可以肴汤底呢。加入鸡脚、烧肉、烧猪骨,超级非常十分甜美可口,厚厚的

青红萝卜汤,特浓肉味的青红萝卜汤,一向烧味店出品既例汤无得输,大量下栏骨肉可以肴汤底呢。加入鸡脚、烧肉、烧猪骨,超级非常十分甜美可口,厚厚的汤汁又黏黏的,滚热辣慢慢叹,好感动呀 ﹗

双髀饭免斩,双髀流奥义,双髀拍门,杀呀!烧髀髀免斩就食得多,鸡髀都系第一次,师傅最开心啦,可以悭返两钱力水。毫不客气,一手拿切鸡髀起就咬 ﹗好有份量好重秤㖞,结实娇嫩的白滑鸡肉,高质依旧皮香肉嫩,实净得黎又唔硬掘掘,弹弹的嚼劲十足。清爽鸡甜味道够芳香,弹弹爽爽滑滑不肥腻薄薄鸡皮,加埋啫喱状肥膏激射,甘甜无比。其实系胶原蛋白黎架,非常补身,梗系要一滴不漏吞晒落肚。

烧鹅巨髀一只手都拿唔晒 ﹗脆皮烧鹅可遇不可求,擘大口狠狠地一咬一扯,嘞一声撕开 ﹗肉汁油脂齐齐飞射,半肥瘦不油腻,鹅油甘香,腌味清爽,肉质幼嫩细密,舔舔嘴 ﹗要不停咬不停咬,一啖肉一啖葱油饭,再一啖鸡髀一啖鹅髀,互相交替,实在太奢侈太过份喇 ﹗

莲藕猪骨汤,每一次例汤都滚热辣出晒烟送上,汤汁香浓甜美,肉味霸道非凡,好味到想添饮呢 ﹗

蚝油芥兰,Menu 显示 $30 蚊碟烚菜㖞,非常期待有几好食。终于都见到真身喇,大大碌芥兰脆卜卜有点渣,仲要有皮咁款,草青味强烈,茎部少少菜甜味,菜叶就鞋烚烚厚叠叠又带涩,滚上蚝油会好味一点。

熏蹄切鸡髀油鸡髀饭,刚刚油鸡髀卖剩半只,婶婶话可否用切鸡代替呢?无问题啦。下半桶子油鸡髀,何解晒皮既?只剩下少少㖞。玫瑰豉油清爽香甜亦不泛鲜鸡味道,鸡肉结实有嚼劲,半肥瘦特别吸引,薄薄略脆的鸡皮十分过瘾,看得见的肉汁,贵得有您的道理。

冰凉熏蹄米芝连级数,入口即惊喜万分,还非常有 heart 地自调甜醋。坊间大多食肆都已转用外购独立包装的甜醋,单调无味十分刚倒出黎的白醋。米芝连肉质弹弹咸香宜人出众,滚上酸甜蒜辛味白醋好食到打冷震。

让她娇嫩的身驱躺在葱油豉油饭上,跣入嘴里去,塞得满满慢慢细味,所有味道与汁液混合升华,无得顶呀 ﹗葱油切得太大粒喇,太多使到有点反胃。我都系近四五年先食到葱,对我来说草青味始终太强烈。

老黄瓜烧猪骨汤,无得输的烧味店汤水,极浓烧猪肉味,汤质厚厚黏黏,味道非凡出众,饮极都唔够喉呀 ﹗

烧肉油鸡髀饭,芥辣配烧肉十分大路,丹桂轩用芥辣配片皮鸭惊喜的美味呢 ﹗烧肉应真麻麻地,低于水准,坊间有一大堆食店都更好食。好似斩埋头头尾尾比我一样,盐味太重又劲多骨,肉质鞋硬,再加上不脆又韧的烧猪皮,真系要出多两分力去赵先得喇,味道平平无奇,试一次便够。

烧猪骨冬瓜汤,就连冬瓜汤都可以煲到如此夸张的浓稠,厚厚黏黏又带胶的汤味,好好饮。冬瓜肉都充满肉香,好食到停唔到口,太美味喇  ﹗

咸蛋烧腩仔切鸡髀饭,早前烧肉令我非常失望,本打算比多次机会烧肉,谁知竟然卖晒,真系天意。仲谂住比您上诉添,无紧要,有缘我会再比多次机会您既。烧腩仔超得㖞,跟烧肉相比真的天堂地狱。卜卜脆的猪皮,焦香可口,一咬爆开嘞嘞声。肉质松软棉棉,每口都射出肉汁跟咸香混和,赵得津津有美,搭上白饭更是天衣无缝。咸蛋太过削,质量强差人意,没有半点黄油又干争争硬掘掘,既然叫左都照捞啦,阴功猪咯。

叉烧鹅胸饭,想食乳猪但卖晒,唯有转返食烧鹅啦。食得髀多,间中食下胸都好,话晒一样啖啖肉。师傅我真系估您唔到,竟然比鹅胸较后位置,骨杉杉,骨多肉少,干干鞋鞋唔好食啰 ﹗已经坐得唔舒服唔开心,仲要无乳猪食,再黎比鹅胸仲要系近尾近背脊位,点解这样对我?坚系嬲嬲猪呀 ﹗叉烧中高档质素,半肥瘦猪肉味浓厚,淡淡甜味,但未见焦香,满意几好食既。

西洋菜汤,汤汁浓郁甜美,滚热辣下咽大满足。肉味非凡,菜甜味出众,拍手叫好,果然系西洋菜汤。

烧鹅上庄,索价 $110 大元,价位有点高呢,系咪物有所值架?胸肉软软棉棉,未算嫩滑,肉质未算细致,香料味道清香突出,赞既系不太肥,没有过份的肥膏,厚厚的鹅皮一咬喷油,免强吞下。滚上大量酸梅酱点缀,酸酸甜甜减低油腻感,开胃多了 ﹗配埋香喷喷白饭,淋上鹅汁,食得更滋味,一粒饭都无剩。

鹅髀汤河走葱,完全跟河粉唔夹呀,好可怕 ﹗鹅汁清汤浸著实净河粉,味道硬系怪怪的又有少少膻味,都几难入口,冲冲倒晒落肚算吧 ﹗
青红萝卜汤
莲藕猪骨汤