2021-04-30
呢间Chatterbox系新加坡文华酒店起家,佢嘅招牌海南鸡饭出晒名,之前嚟到香港嘅时候仲吸引咗好多人排队食,今次我就去咗太古城嘅分店,呢间分店有啲似快餐店感觉,可以系出面点餐或者系枱嘟QR code用手机落单。呢度嘅主食都系$8x起跳,招牌海南鸡饭套餐更加系过百蚊。你问我系呢度食值唔值呢,就一定唔值喇😅😅定价太高味道又好一般,性价比好低🥲🥲❌❌文华海南鸡饭呢晚比较晏所以无晒鸡油饭得返白饭,不过个饭都几干爽。有3种酱料,分别系黑酱油、姜蓉同辣酱,味道都ok正宗,辣酱都几刺激下。另外仲有个汤,不过系味精汤嘅味。嚟到最重要嘅鸡,鸡皮算滑,不过个鸡肉就出事喇❗️好鞋又无鸡味,食得出雪藏鸡,作为海南鸡一鞋就已经可以bye bye了👋🏻👋🏻一个套餐卖$108,但系差过好多只卖$4-50嘅小店真系搞唔掂❌❌新加坡肉骨茶面线呢个就正常发挥啦,胡椒味好浓所以都会饮埋个汤,排骨有3条,啲肉都算腍同入味,仲配油炸鬼,稳稳阵阵冇乜特别。黑酱油炒萝卜糕套餐可以以优惠价加配小食,呢个系新加坡一样几出名嘅小食,萝卜糕食到萝卜粒保留返少许口感,酱油味甜甜地都ok,仲有啲蒜粒食落更香口。椰子雪糕咖央三文治甜品都可以用优
文华海南鸡饭
新加坡肉骨茶面线
黑酱油炒萝卜糕
椰子雪糕咖央三文治
甜品都可以用优惠价加配,呢个雪糕三文治卖相就唔系好吸引,不过个包烘得几香,系厨房整紧嘅时候都闻得到。面包带少许牛油香,我自己就冇乜食过咖央,觉得有啲偏甜,不过应该系正常嘅😂😂只系自己唔太好咁甜。个雪糕几好食,好香椰子味,仲有少少椰子碎,配个包食一冻一热好刺激。
冻凉粉豆浆、冻柠檬薏米水
呢度都有好多款特色饮品,呢2款饮品就系想像到嘅味道啦。
人均消费:$100
推介指数(10分为满分):5分