2022-05-24
难得嚟到离岛,行山前梗系要揾间有特色嘅餐厅补充定体力。.🪑呢间餐厅menu分Sri Lankan同Western两大类,但最吸引嘅当然系一望无际海景嘅dining area,再加上坐位阔落、附近唔会嘈吵、野食大份抵食,不失为一个周末悠闲好去处。.✨Mini Snack Platter $58- 吞拿鱼丸子:其实唔太食得出吞拿鱼,似系炸得外脆内软嘅薯蓉波波,钟意佢咬落即散、粉粉地嘅口感- 炸鸡翼:好单调嘅炸鸡翼,无论系鸡翼定炸皮都无调味,要靠蘸小食盘配嘅甜酸酱先有味,尚算可取嘅系鸡肉都几嫩- 焗法包(with salsa sauce):面包片硬脆有啲刮口,但酱料俾得好足,酸酸甜甜作为开胃小食十分唔错.✨Kukul Mas $85 🍛 斯里兰卡style嘅咖哩鸡——有别于我所认知嘅一般咖哩,食得出呢个系好多香料整成嘅酱汁,有少少带苦嘅辣味,虽然唔算好惹味,但都可以一试。🍗但啲鸡!!!超恐怖!!!🤢好似啲真空罐头千年鸡,又柴又霉,唔望menu真系会唔知食紧咩肉……咬咗半旧,其他唔敢再放入口喇…….✨Garlic Roti $25🫓烤饼超大块,睇得出系手工制,唔同位置有薄有厚,烟韧有麦香,反而
✨Mini Snack Platter $58
✨Kukul Mas $85
✨Garlic Roti $25
🫓烤饼超大块,睇得出系手工制,唔同位置有薄有厚,烟韧有麦香,反而蒜味唔太觉,但无论单食定蘸咖哩食都好正。失色位系应该落咗好多油去煎/烤,食到成手油,可能叫原味嘅话就唔会有呢个问题
用blue cheese整嘅意粉,酱汁本身都好浓味,用扁意粉加大咗挂汁嘅效果,所以每一啖都好惹味:
值得一赞系虽然好重cheese味,但唔会太咸,整体以奶香味为主,加上无论面定烟肉、蘑菇等配料都毫不孤寒,虽然食到最后会觉得济,但真系超满足,弥补返咖哩鸡嘅遗憾。
✨Latte $32
咖啡味极少,同饮热牛奶无咩分别🤣
💯7/10
The Waterfront Restaurant & Bar (南丫岛)
📍南丫岛榕树湾大街58号地下
#南丫岛 #南丫岛美食 #榕树湾 #西餐 #斯里兰卡美食 #咖哩#印度烤饼 #意粉 #LammaIsland #LammaIsalandFood #YungShueWan #WesternCuisine #SriLankanCuisine #Curry #Roti #Pasta