2019-07-12 943 浏览
上星期先写完,隔咗一个礼拜再写呢一篇,完全系因为忘不了钻石蚬!🥰🥰🥰🥰🤣🤣🤣🤣🤣 咁讲好似好夸张,但呢个系事实,希望openrice approve我呢篇食评🙏🏻等左一个星期再黎屯门,一入到门口,即刻同老板娘order白酒煮钻石蚬(其实黎之前又打电话make sure系咪仲有得食,始终seasonal食材嘛😆)之后,先俾纹青慢慢睇menu睇下另外叫咩食😚最后我哋total叫咗:- 纽西兰肉眼扒(五成熟;加咗$30跟餐要沙律同饮品)- 白酒煮钻石蚬(配多士)- 炸水牛鸡翼- 带子海胆忌廉汁扁意粉是日跟餐沙律系无花果牛油果沙律:牛油果最怕硬,呢件冧冧地,岩岩好,无花果同沙律菜都新鲜,最钟意佢开胃嘅沙律汁,酸酸地,仲有少少番茄粒同青瓜粒,呢个天气食好 fresh好开胃!炸水牛鸡翼:纹青钟意食鸡翼,所以就叫左呢个,配嘅dressing 加分,我估系芝士酱,但唔知系唔系呢哈哈我嘅忘不了主角🥰🥰🥰🥰🥰白酒煮钻石蚬配多士:蚬肉同上星期食一样,非常肥美新鲜,完全冇沙,好enjoy 食嘅过程,好满足。配嘅多士有用牛油烘过,都几香,沾上炒蚬嘅汁食都几好味(系肥少少😂😂)令我谂起喺Paris 住嘅时候食比利

之后,先俾纹青慢慢睇menu睇下另外叫咩食😚

最后我哋total叫咗:
- 纽西兰肉眼扒(五成熟;加咗$30跟餐要沙律同饮品)
- 白酒煮钻石蚬(配多士)
- 炸水牛鸡翼
- 带子海胆忌廉汁扁意粉

是日跟餐沙律系无花果牛油果沙律:
无花果牛油果沙律(跟餐)

炸水牛鸡翼:
炸水牛鸡翼

我嘅忘不了主角🥰🥰🥰🥰🥰
白酒煮钻石蚬配多士:
配嘅多士有用牛油烘过,都几香,沾上炒蚬嘅汁食都几好味(系肥少少😂😂)令我谂起喺Paris 住嘅时候食比利时青口最后都系用薯条沾上汁做 ending 🥰🥰
白酒煮钻石蚬
钻石蚬配嘅多士

纽西兰肉眼扒:
纹青嘅 main course,好难得有一个地方叫五成熟真系可以做到,而且肉质味道都符合返纽西兰牛扒嘅质素(有好多人成日将纽西兰同美国捞乱黎做比较,其实好唔公平🤷🏻‍♀️)

我本人就好欣赏配菜,种类好丰富,有紫番薯,萝卜,白萝卜,椰菜花同西兰花🤗
纽西兰肉眼扒

带子海胆忌廉汁扁意粉:
我嘅main dish😝
都系果句,因为我对面𠮶个钟意食带子,所以我拣咗带子意粉,我主要就想试个汁🤗 老板加左蕃茄,葱,芦笋嚟一齐煮,个感觉即刻减轻左少少忌廉汁嘅油腻感,所以我好钟意👍🏻
带子海胆忌廉汁扁意粉

下一次唔知几时再黎过呢哈哈

2019-07-12
无花果牛油果沙律(跟餐)
炸水牛鸡翼
白酒煮钻石蚬