2011-12-26
大约一个月前已经开始睇定食乜间间都至少$500有d仲贵但系都只系食佢o个度d餐就系觉得呢d餐多数都唔好食但系又要贵贵的所以就逆向思维拣d更加贵o既野又有a la carte o既餐厅咁先觉得值回票价自从上次食完Grand Hyatt Steakhouse之后就开始对香港o既扒房有兴趣Morton's of Chicago 就系其中一间胆粗粗打去问下有冇X'mas menu点知真系冇!!!!又冇minimum charge真系好正!!!但系11月中打去已经得番6点同9点最后拣左6点同埋冇限时间一坐底就拎黎呢度o既名物 - 洋葱包真的外脆内软!表面的芝麻好香!牛油就是普通货色食紧洋葱包时就有waiter推架车仔黎介绍食材蔬果,牛扒,龙虾都会介绍到之后上黎o既就系龙虾汤一份两人分好似有点少但系一人一份又好似有点多不过其实胃纳不大者饮半个已经好够汤浓鲜甜虾肉结实好饮又好食之后就上个Baked Ocean Platter435蚊有点贵但系又值因为一次过可以试4味海鲜appetizer带子又大只又鲜味同烟肉又夹大满足!虾更加系一流!牛油味香蟹饼反而差少少冇乜特别其实都系啖啖蟹肉但系我只能说Gran
间间都至少$500
咁先觉得值回票价
就开始对香港o既扒房有兴趣
Morton's of Chicago 就系其中一间
胆粗粗打去问下有冇X'mas menu
点知真系冇!!!!
又冇minimum charge
真系好正!!!
但系11月中打去已经得番6点同9点
最后拣左6点
同埋冇限时间
一坐底就拎黎呢度o既名物 - 洋葱包 真的外脆内软!
表面的芝麻好香!
牛油就是普通货色
食紧洋葱包时就有waiter推架车仔黎介绍食材 蔬果,牛扒,龙虾都会介绍到
之后上黎o既就系龙虾汤 一份两人分好似有点少
之后就上个Baked Ocean Platter
435蚊
有点贵
但系又值
因为一次过可以试4味海鲜appetizer 带子又大只又鲜味
同烟肉又夹
冇乜特别
其实都系啖啖蟹肉
但系我只能说Grand Hyatt那边的更好食
是调味的问题o巴
最后就是芝士苋菜焗蚝!
本身只蚝细只
但系质素极高
食落口好creamy!
食完个platter个薯饼就黎啦~ 呢个薯饼其实系一条条薯条炸埋一齐
真系好香薯味!
加埋个sauce好好食
本身side dish真系唔易食哂
真系坚好食!
之后就系主角 - Bone-in Rib-eye steak! 冇问几多oz
但系问过waiter佢话两个人分都够食
一送到上黎真系好香好香
名副其实食指大动!
可能是aged过的关系
肉味系浓一点的
每一啖入口都系无穷o既满足
油脂+肉味 = 无敌
还点了一支2009 Calera Central Coast Pinot Noir 易入口
果味ok
最紧要系算系平
其实我都饮到醉醉地架
红酒配牛扒真系绝配!
不过块扒真系好大份
都食左好耐先搞得掂