2007-06-25
都成年无去过探外公外婆,难得星期日有空,就和爸爸妈妈一齐去探佢地老人家。本想陪佢地去饮茶,但老人家又唔钟意出去,只吩咐我买d烧吁上去做午饭。既然老人家喜欢吃烧味,咁就烧味啦!一心走去再兴买正叉烧俾佢地试,谁知星期日再兴是没有开门做生意的。咁唯有过钭对面的喜喜买。乳猪饭、叉烧饭、油鸡饭各一,买完之后的士往外公家去也。由于路程不远,到埗时饭盒仍时热的。乳猪饭,我恨食好耐,就算做得一般我都会俾笑面佢。可是,实在太差,肉太干太瘦,毫无肥肉在内,皮也是硬而不松化,庆幸温度仍可。叉烧饭,话明要半肥瘦,结果来个全瘦。硬柴柴,又劲咸,我都几乎咬唔到,叫老人家点食呀?!眼见外公死咬烂咬都切唔开,真有点心酸。油鸡叫做好些少,虽然久鸡味,总算叫做吞得落肚;姜茸送饭也可以。咁既质素,仲要开在再兴附近,恐怕都难以突围。
咁既质素,仲要开在再兴附近,恐怕都难以突围。