2018-08-17
约了一个成几年冇见嘅老友聚旧,记得他是一个潮人,于是就找了一家比较特别的餐厅同佢食了~俄国菜在香港是比较少见的,大家也怀著好奇和期待的心去食呢餐~~~在边宁顿街的一间楼上铺,2F就是了~甫进店就见到ICONIC的俄罗斯套娃~入到去仲见到好多唔同造型嘅潮熊BE@RBRICK我黎得比较早,6点左右就到,所以人唔多,坐得好舒服~ 入面D墙都画都好靓, 好有俄国特式。坐低就见到张枱垫都系讲呢俄国菜嘅由来,原来上海当年有好多俄国菜的高手,所以有今旳今日的海派俄菜~MENU入面都有好多似曾相识的西餐,就是间中有一两样比较有俄国特式的,所以不用怕样样都未食过唔知食咩好咁~~睇MENU见到呢个鸡卷好正呀!睇完呢页关于罗宋汤的介绍,我觉得一定要试呀!!登登登登~~~!海派罗宋汤~~ 望落好似同平时饮的差唔多,是冇咁杰同埋多料D~~入面好多肉粒呀~~饮落是好香浓的蔬菜同蕃茄味~~由于佢落得都几多肉,所以个汤嘅味道系好丰富的~!之后就系俄式薄饼了,原来俄罗斯人系好经常食薄饼的,佢地好简单咁点少少酱落个BLINI就系一餐我地呢个红鱼子酱薄饼就一D都唔简单,又够贵气,又滋味养颜~~\(^o^)/~~然后当然要有
在边宁顿街的一间楼上铺,2F就是了~
甫进店就见到ICONIC的俄罗斯套娃~
入到去仲见到好多唔同造型嘅潮熊BE@RBRICK
睇MENU见到呢个鸡卷好正呀!
睇完呢页关于罗宋汤的介绍,我觉得一定要试呀!!
\(^o^)/~~
然后当然要有个主食凑下米气, 想试下地道正宗的俄国牛柳丝饭,睇落个汁的色水好靓呀~~浓度亦适中, 一点都不觉得肥腻呀~
呢个汁超好味, 肉味够,而且一啲都唔觉得有落味精,应该是用几种香料和酱汁煮成,至于是边种材料,我真的唔系太估到,我只能说,真系同出面餐厅食的『俄国牛柳丝』唔同~~呢个牛柳都好鲜嫩可口~
之后就是好期待的芝士熔岩鸡卷~~呢个真系一定要试,又特别又超好味!!