今日发现左天后地铁店附近有间食「真正」既刀削面🤩🤩🤩好激动!即刻决定晚餐系度搞掂😁因为实在太多「假」既刀削面啦香港,大多都会比返系超市见到既一包包挛挛地既面饼,一睇之知完全唔会食到刀削面应该会食到既口感😅所以见呢间铺面有影佢地啲面既实体相,系似师父一刀由一旧面团削落黎既面条 就决定一定要入去啦😍我哋叫咗一个麻辣猪耳加大肠嘅汤上既刀削面,一碗猪软骨加上海水饺同卤水鸡翼嘅捞刀削面,一份口水鸡同两杯嘢饮以防啲麻辣好足料😂面好快就嚟啦,我觉得无论汤面同捞面嘅刀削面,呢间都做得好「烟银」好有咬口👍完全系我想追求刀削面𠮶种嘅口感!不遑此行!我已经觉得值回票价,一定会encore😁麻辣猪耳同麻辣大肠就算放咗喺汤面度都唔会话冇左味,因为佢既麻辣味已经深入左食材度,好回味👍捞刀削面上嘅卤水鸡翼亦都系同麻辣大肠同猪耳一样咁入味,但系又唔会太咸!真系有心机同花时间整每一样食材👍猪软骨同上海水饺都好足料,食得出系自家制嘅!口水鸡方面亦系另一卖点,个人认为佢嘅辣好香同埋油嘅比例都刚刚好👍只鸡既肉亦都好嫩好滑🥰呢碟系罪恶嘅根源🙈食下食下就愈倒愈多佢嘅麻辣汁入去我碗汤面度😂完全人唔到口呀🙈

2019-09-06