2017-03-11 120 浏览
韩国出名炸鸡、韩烧、部队锅等等,全部都离唔开肉,不过听到个fd话2间餐厅出韩式素食,原来系我曾经去过,觉得质素唔错既The Joomak!6点几入座餐厅空空如也,不过过左7点之后就愈来愈多人,我地拣左个靠海景既地方坐,不过果边既灯光偏暗。除左新出既素食外,仲有多款韩国菜式,大部份都有图有真相~价钱方面算中上偏高,但难得出左粮就当庆祝xd翡翠韭菜煎饼 ,食开海鲜煎饼今次黎个素食韭菜煎饼,一整个绿色煎饼睇落去好健康,菜清味清新,韭菜亦都配搭得宜,煎饼偏软身,令到成个口感有啲油腻。韩式素肉卷,本身都好中意韩式饭卷,依个素肉卷都好岩大家口味,饭卷有青瓜丝、萝卜丝、素鸡肉同杏仁片,卷物本身带有好轻微既辣做调味,萝卜丝既清甜岩岩好中和番,令味道层次升华,成个素饭卷一啲都唔单调!值得推荐。韩式烤辣猪肉木板,上菜后已经系烤好左并配上蔬菜,仲可以自由用韩式辣酱调味。不过佢依个烤辣猪肉本身已经辣辣地,唔太食到辣就可以唔洗加,烤猪肉烤得非常香口惹味,肉汁同酱汁混合后,加上生菜配搭,感觉不错~同平时烧肉食法差唔多,生菜包猪肉再加上酱料,口感爽脆惹味,唯一唔好处就系每次食完都会成手酱汁肉汁。麻药炸鸡,个名听落去
韩国出名炸鸡、韩烧、部队锅等等,全部都离唔开肉,

不过听到个fd话2间餐厅出韩式素食,

原来系我曾经去过,觉得质素唔错既The Joomak!
6点几入座餐厅空空如也,不过过左7点之后就愈来愈多人,

我地拣左个靠海景既地方坐,不过果边既灯光偏暗。
除左新出既素食外,仲有多款韩国菜式,大部份都有图有真相~

价钱方面算中上偏高,但难得出左粮就当庆祝xd
翡翠韭菜煎饼
翡翠韭菜煎饼 ,食开海鲜煎饼今次黎个素食韭菜煎饼,

一整个绿色煎饼睇落去好健康,菜清味清新,韭菜亦都配搭得宜,

煎饼偏软身,令到成个口感有啲油腻。
韩式素肉卷

韩式烤辣猪肉木板

不过佢依个烤辣猪肉本身已经辣辣地,唔太食到辣就可以唔洗加,

韩式烤辣猪肉木板
同平时烧肉食法差唔多,生菜包猪肉再加上酱料,口感爽脆惹味,

唯一唔好处就系每次食完都会成手酱汁肉汁。
麻药炸鸡
麻药炸鸡,个名听落去以为系麻辣,nonono! 一啲都唔辣,而且又香又甜~

实际上系芝士粉加炸鸡,份量好足够,件件炸鸡都大件夹抵食,

炸鸡肉与嫩口,炸皮香甜带夹芝士咸味,每啖都觉得好满足,最紧要系食落去唔会觉得腻,赞!

以韩国餐厅黎讲,The Joomak既炸鸡可以话系必嗌,而且佢地定期都会出新野~

新味炸鸡、新系列等等,偶尔食豪啲都值得xd
2017-03-01
韩式素肉卷