2015-12-17
依排硬系有点唔妥,莫非我有少少钟意左佢?过左唔够两星期又挂住串烧妹添!难得附近有高质串烧食,又有劲辣酸辣粉,实在开心死 ﹗即叫即烧无偷懒,特别系茄子、羊架、生蚝、扇贝、虎虾、海鱼,大爱 ﹗起身第一餐食碗重庆酸辣粉加几款串烧先,跟住出城逛行,再揾好野食!强国人同新移民果然嗜辣,一早就霸定位,唔怪得依家啲川菜、酸辣粉、麻辣煲全部都开到成行成市啦!发现有精美 menu 架㖞,次次都将精神集中晒系 order 纸度啰,其实仲有好多好多款串烧未试架㖞。重庆酸辣粉同麻辣汤粉面早前食过,都好满意,等我再谂下有咩新既配搭先,哈哈。洛神茶,由洛神花浸制,上网查过对身体非常有益,仲增强抵抗力、宁神、消滞,非常多好处。味道带甜,有点似蜜桃茶,够冰冻都几好饮。烧生蚝中辣,之前三顾草芦、黎左几次都食您唔到,一早卖晒,今晚终于相遇喇!烧到热腾腾上碟,石蚝黎架㖞,石蚝一般 size 不会太大,但肉质鲜爽弹。依只虽然未算非常肥美,但味道鲜甜可口有质数,加上香辣助料更惹味,刚刚熟够嫩滑,爽乎!烧大扇贝中辣,扇贝最紧要唔好过熟,会又硬又韧架。上次有点过熟带韧,今次就烧得刚刚好喇,刮目相看 ﹗滚热辣送到,鲜嫩香甜,滑溜无投
烧生蚝中辣,之前三顾草芦、黎左几次都食您唔到,一早卖晒,今晚终于相遇喇!烧到热腾腾上碟,石蚝黎架㖞,石蚝一般 size 不会太大,但肉质鲜爽弹。依只虽然未算非常肥美,但味道鲜甜可口有质数,加上香辣助料更惹味,刚刚熟够嫩滑,爽乎!烧大扇贝中辣,扇贝最紧要唔好过熟,会又硬又韧架。上次有点过熟带韧,今次就烧得刚刚好喇,刮目相看 ﹗滚热辣送到,鲜嫩香甜,滑溜无投诉,无得顶呀。
烧茄子中辣走葱,无左葱唔够香呢,又少左种味道,下次都系照要,最多自己拣走去啰。味道香甜惹味,大量蒜蓉辣粉孜然粉香浓无孤寒,棉滑湿润,必食!烧茄子中辣,必食推介,每次都会食!烧茄子等得最耐,制作需时。要烧到全条都变软,㓥开加汁料烧热就可以上枱。茄子肉一梳梳,软棉香甜湿润带微辣,辣粉孜然粉蒜蓉浓厚,正正正,好好味!
烧羊架中辣,肉质超松化啊 ﹗半肥瘦、微膻啖啖肉,烧得香口又多汁,肉质软腍,香辣加孜然粉非常惹味!就算连食 6 件都绝不够喉呢,骨都要损得干干净净呀 ﹗烧鱿鱼须中辣,微弹加咽韧,有点干,合格啦。烧鸡软骨中辣,烧到脆卜卜,又油不腻,大路无咩特别。烧牛丸中辣,突然反朴归真食丸,想食咪食啰。牛丸质量大路,质地有点粉,浓厚辣粉孜然粉味道,烧得金黄香口,都合格。
烧秋刀鱼中辣,BB 黎架㖞,又幼又瘦,我一向食开大大条啰。秋刀鱼本身鱼脂非常澎湃,所以鱼味特浓,鱼肉幼滑,肉汁又丰富,一烧即散发浓郁烧鱼香味,简单烹调已经非常美味架喇!但由于依条实在太细条,肥美不足,鱼脂欠棒,所以质感味道都差好多,麻麻地。
重庆酸辣粉走葱走芫茜大辣,放假食个大辣酸辣粉先,就算肚痛都唔紧要!唔系好辣乍㖞,好惹味开胃,忍唔住连汤都饮埋,但未够两个钟副作用黎喇,又肚痛肠胃炎,因为太油啰。中辣已经好酸而微涩,大辣就更酸更涩,比例真系要再调一调呢!依旧汤太多、料太少,真系转个细碗、比少啲汤会更好味!薯粉依旧高质,滑嘟嘟又咽韧弹牙,连大量辣汤齐齐扫入口系最豪气又最好食架 ﹗其实我连花生都唔食,不过朋友仔钟意,比晒佢啦。今日唔想食太辣,酸辣粉中辣汤底偏向重酸,反而麻辣味唔太突出呢,酸到有点涩啊 ,比例出错了 ﹗红薯粉依旧咽韧滑溜,大大啖辣汤浸住红薯粉倒入口,热烫烫又够晒辣,high 到震。因为肉酱份量少,有大海捞针感觉,不轻易捉住薯粉跟肉碎同吃。汤碗可以细一点、汤汁又可以少一点、老板又可以悭返一点,大家都开心一点啦!
猪红萝卜猪肠麻辣汤出前一丁中辣,连出前一丁都加葱真系估你唔到呢!我唔食葱架呢,慢慢拣左去啦。麻辣汤只属小辣小麻,又过水汪汪喇。麻辣汤配出前一丁面味道怪怪的,完全唔夹,都系米线或红薯粉会像样一点。猪红有鲜味,够滑而不易散。猪大肠正常大路,弹弹的。萝卜有点渣,淡口但充满水份。整体黎讲,都系咁上下啦,唔难食啰。
虽然我已食左碗出前一丁,但我真系好有添食既冲动啰 ﹗重庆酸辣粉走葱走芫茜、猪红萝卜猪肠麻辣汤出前一丁、烧生蚝、烧大扇贝、烧茄子、烧羊架、烧鱿鱼须、烧牛丸、烧秋刀鱼、洛神茶,全部中辣,多谢款待 ﹗实在好好味,特别系茄子、羊架、生蚝、扇贝 ﹗