之前周末去亲油麻地,都会想试下「不籽是咖啡」,不过前前后后行过五次,每次都系咁多人。等位嘅人多,影相嘅人仲多🙈。临近岁晚收炉,又或者啲人惊会无啦啦封区,所以呢日午餐时段竟然有位,可以直入!我一直以为餐厅系有两层,但原来只系楼底高,座位数量唔算多。室内环境行简约无印风🌿,其中有一排面向街景嘅吧枱窗口位,打卡就最适合不过。文青Cafe唔代表只系得轻食,呢度仲有提供多款主食,例如荞麦面、意粉同汉堡包等!食物份量仲要唔算细,比咗钱最紧要食得饱嘛😛。龙虾汤配牛油果大虾稻庭乌冬($128),佢系呢度最受欢迎嘅菜式,近乎枱枱都有嗌。🦞龙虾汤系同乌冬分开上的,咁就唔会浸淋啲面。热汤装喺一个铁壶入面,所以能够保温。龙虾汤味道几浓郁,而且更估唔到入面加咗蟹肉/虾肉碎。稻庭乌冬份量约等如一个面饼🍜,乌冬较扁身,挂汤效果唔错。乌冬外有唔少𩠌料,包括四只巨虾、牛油果片、昆布同沙律菜等,算几丰富。🦐虾肉好巨型,爽口弹牙,食得出鲜味。🥑牛油果放汤食真系第一次,但感觉麻麻,好似唔太夹咁。另一边厢,我唔知乌冬本身系冻定热,虽然龙虾汤热辣辣,但倒咗落乌冬后就冻得好快,所以建议影完相后尽快食。味增蟹酱蟹籽蟹肉扁意粉($12
味增蟹酱蟹籽蟹肉扁意粉
味增蟹酱蟹籽蟹肉扁意粉
味增蟹酱蟹籽蟹肉扁意粉($128),🍝呢碟Pasta称得上系巨无霸,简直有成座山咁高,一个人难啲食得哂。扁意粉垫底,上面就放满海量蟹籽、手拆蟹肉🦀、紫菜同木鱼碎等,基本上佢系多到你每啖都食到。酱汁方面,味道偏淡,无西式忌廉𠮶种咁漏。我唯一略嫌扁意粉煮得淋身咗少少,但整体问题不大。
海盐焦糖鸡翼
海盐焦糖鸡翼($68),鸡翼好有惊喜🍗,海盐焦糖味超好食,令人联想起爆谷,佢甜得嚟唔腻。单骨鸡翼食用方便,四边都煎至微脆,沾埋个汁食无得输!题外话,我留意到餐厅每样食物都会配沙律菜🥗,感觉健康啲。
Matcha Latte
Matcha Latte($42),抹茶拿铁几好饮,🍵抹茶味清香唔涩,最重要系佢冇调到好甜。
Mocha
Mocha($42),呢杯系朋友点的☕️,同样有朵细拉花,佢赞啲奶泡打得好幼滑。
总括嚟讲,呢餐系愉快嘅午餐🍽,因为唔使等,环境又够舒服。即使再好食,但如果要等好耐都会搞到无乜心机嘛。另外,餐厅嘅上餐速度亦好有效率,咁先可以做多几枱客嘛。服务方面,店员几好礼貌,愿意主动协助👍。
2021-02-09
海盐焦糖鸡翼