2015-06-09
相约好耐冇见既旧同学,又唔知食乜好,其中一位同学话去食中餐,咁就去左太湖啦!讲真,平时出去食饭,多数日、韩、泰,好少拣中餐,就系太耐冇食,所以都有少少期待,因为同学话唔错㖞。首先黎个并盆,有烤鳝、烧猪颈肉,仲有羊架添。我最like个烤鳝,肉嫩又林,个烤汁又好味,有炭烧既感觉,猪颈肉都唔差,烧到个边好香又冇乜肥膏,至于羊架我一向少食,不过呢个我食左1小旧,好林好多汁,而且冇膻味。呢个唔知咩名堂,下面系茄子,上面系带子,用豉汁蒸,再加1d蟹子增加鲜味同装饰下,味道就系清清地咁冇乜特别噜。呢碟卖相好差,系鲜腐竹煮茍纪菜,老老实实,起码10年冇食过茍纪菜,所以觉得几好味,有种苦苦涩涩既味,好回味啊!不过上碟衰相d啫 wakaka 其实仲有蒸蛏子架,不过唔记得影相,蛏子好新鲜好甜,又多肉,加埋d蒜蓉粉丝好味到晕。最后送左几碗糖水,南瓜露同海底椰乜乜,我觉得好麻麻,2款都吸引唔到我,味道有d怪,特别系海底椰果碗好似沟左d油落去咁。好彩都仲有碟蛋散,我觉得好脆,连埋d椰丝糖仲香口,佢系似平时食粥加入去既脆脆质地,同我平时食既蛋散质地好唔同,好中意呢个蛋散 xddd
其实仲有蒸蛏子架,不过唔记得影相,蛏子好新鲜好甜,又多肉,加埋d蒜蓉粉丝好味到晕。 最后送左几碗 糖水,南瓜露同海底椰乜乜,我觉得好麻麻,2款都吸引唔到我,味道有d怪,特别系海底椰果碗好似沟左d油落去咁。 好彩都仲有碟蛋散,我觉得好脆,连埋d椰丝糖仲香口,佢系似平时食粥加入去既脆脆质地,同我平时食既蛋散质地好唔同,好中意呢个蛋散 xddd