小弟对于韩国文化并不熟悉,但几年前曾经到首尔,接受外国公司同事热情招待,食左唔少当地传统料理,非常美味。于是,趁新一年开始经过尖沙嘴,就去金巴利街同金巴利道一带,搜寻韩式料理店,趁机会缅怀一下韩式料理个种些少混入日式同中式饮食风格ge特色。结果就被「家家户户」吸引左。小弟完全无资格形容自己食到的菜式系唔系正宗,最多只能够系呢度分享自己ge感受。先介绍呢个「渔糕汤」。渔糕汤最主要食材,应该系个十几片比鱼片软ge「渔糕」,然后配合冬菇、萝卜丝煮出黎ge清汤。无肉汤油腻感,十分清甜。不过无捻过里面再加埋类似「冬粉」ge系透明面条(欢迎高手指正)。好彩小弟「大肚腩」特性,总算无浪费食物(喂)然后呢个鸡肉石锅饭,非常有平时网络上见到,韩式家庭ge感觉。石锅饭正中间,明显见到生蛋黄,然后见到铺满锅面ge鸡肉同杂菜丝,饭好似用珍珠米煮,然后加左些少辣粉同埋番茄酱。当然,旁边ge海带汤、细条韭菜、自家泡菜、通菜,都系韩式料理常见配菜,不过唔肯定最右边道配菜系唔系姜,同样欢迎高手指正。总之,成件事感觉「好得意」:切过同煎锅ge鸡肉带有ge微肉香,生蛋黄同番茄酱捞埋白饭同鸡肉个种顺滑感,泡菜同锅饭带有ge
渔糕汤

先介绍呢个「渔糕汤」。

韩式鸡肉石锅饭(套餐)
总之,成件事感觉「好得意」:切过同煎锅ge鸡肉带有ge微肉香,生蛋黄同番茄酱捞埋白饭同鸡肉个种顺滑感,泡菜同锅饭带有ge辣味;结果系成个饭「又甜(唔系死甜)、又香、又辣(但唔系完全食唔落个只)」,反而有种欲罢不能ge感觉。
题外话,好耐无试过食到辣之后会飙晒汗

「家家户户」用黎做店名,应该系老板们话比我地呢D顾客知,佢地ge菜式都系大部分韩国人/餐厅都会准备到,经常食到ge料理,餐单上见到
ge其他菜式,都系炒年糕、韩粥、石锅汤、豆腐汤、泡面(即食面)一类韩式家庭料理。突然间,回想到有高手分享过呢间料理店「够韩式传统」。
至于小弟,会再揾机会试埋其他菜式
2025-01-04
渔糕汤
韩式鸡肉石锅饭(套餐)
  • 韩食鸡肉石锅饭