2019-05-01 170 浏览
难得五一劳动节放假,朝早同阿妈去咗睇早场,跟住阿妈话想去食悠蔬食(其实佢讲咗几次,不过最近都冇去食)于是就搭车出铜锣湾去食。出到去12点几,红日冇book位好彩都有位。今次坐咗喺入面房仔𠮶边嘅两人位,感觉被坐喺出面更加舒服,更加有私人空间。叫咗两个lunch set,一个系日式拿破仑扁意粉配溏心蛋,一个系葡汁蔬菜白玉焗饭(嗱我都话我好钟意食焗饭㗎啦)。唔记得咗影餐牌唔记得咗啲名,汤就大家都叫咗西式嘅汤系苹果甘笋唔知乜乜忌廉汤,仲有个前菜系沙律,嘢饮就普通咁叫咗咖啡。加咗甜品,一个春季铜锣湾分店限定嘅赤苺红莲,一个伯爵红茶千层班戟。汤同沙律好快就到啦,佢个汤好好味,好浓好creamy,其实份量都唔少,超钟意!跟住到主菜,意粉先到,卖相几好,溏心蛋都真系溏心 texture ,啲意粉有啲咬口几好食,味道 ok 不过就冇乜特别,配料又唔多。个焗饭迟过意粉少少黎,见到已经好吸引,焗到热辣辣个面脆脆地咁!食落去都令人惊喜,味道就葡汁咁嘅味啦,惊喜嘅系个旧「白玉」,原来系素鸡肉,味道几好,仲要?炸过定煎过,脆脆地又唔油腻,真系好好!其实食完主菜都已经好饱(其实次次黎亲都系好饱),不过啲甜品咁吸引都

其实食完主菜都已经好饱(其实次次黎亲都系好饱),不过啲甜品咁吸引都一定要试吓。个赤苺红莲卖相就好靓,不过原来只不过系士多啤梨吉士挞姐,食落味道唔错但其实就冇乜特别。反而个伯爵红茶千层班戟就真系几好食,淡淡嘅茶香,又唔会过甜,为满足嘅一餐画上句号!

苹果甘笋唔知乜嘢汤
前菜沙律