2017-01-25
星期五我又迟收工,肚又饿,贴心老公就过黎观塘揾我食晚饭,之后一齐接乖囡囡返屋企。细个时,唔太钟意食梅菜扣肉,不过人大个,口味转变左,变得越黎越钟意食。梅菜扣肉看似平实,不过其实要整系相当考功夫! 呢间整得好出色!五花腩油脂分布刚好,不会太干柴,不会太油腻,煮得好入味,肉质松化,入口即溶,口感QQ 软糯 ,配梅菜食相当香甜,一口肉一口梅菜一口饭,绝配!眨下眼食碗饭食哂。 黎太爷鸡食饭,无理由唔点太爷鸡。鸡皮色水好靓,好有光泽,而鸡肉好滑,唔错! 太爷猪手不得了,凉浸浸上碟,汁料蒜味爆浓,花椒味香,带酸带辣,好开胃的一道小食!再者猪手皮爽口弹牙,筋位Q弹,老公食到停唔到口,争D冇得食。hahahaha!最后重头戏,点左12头南非干鲍扣鹅掌海参开心下。 海参爽脆有营养,鹅掌腍滑入味,鲍鱼都算好大只,YUMMY YUMMY。
梅菜扣肉看似平实,不过其实要整系相当考功夫!
最后重头戏,点左12头南非干鲍扣鹅掌海参开心下。