2019-01-23
年近新年,扫货装身大出血,跟朋友在尖沙咀血拼完毕,顺道晚饭聊聊近况。莆田是我们喜爱餐厅收藏系列,而且总有一间在左近,实在没有过门不入的理由。先上杞子菊花茶,要多浸一会更出味,清清的茶香。前菜是香菇豆,很少见的豆,质地是淋身粉粉的,味道像瓜子。而开胃菜系酸酸地既黑木耳,唔太酸,系几好味既开胃菜。餐牌话用养足300日嘅海蛎,每日产地直送到港,仲有6款煮法,只系$188,就可以任选2款菜式,当然试试佢啦!系店员推介下,我们点了最出名既必选: 酥炒芋芯,百秒黄花鱼(1条),兴化炒米粉同埋自选2款: 1. 九层塔香焖海蛎2. 江口家乡海蛎汤3. 酥炸椒盐海蛎4. 头水紫菜海蛎煎蛋5. 福建特色海蛎煎兴化炒米粉: 兴化米粉幼如丝,软如绵;鲜虾、紫菜、花生、小唐菜等,丰富了它的色彩跟味道,份量还不少啊,一句到尾,抵食!炒米粉足料,干身嘅米粉,又唔滞而且仲有大虾同蚬,绝对够食!福建特色海蛎煎: 有好多海蛎、葱和蛋。与潮洲式的蚝饼很不一样,个质感食落系会浆住个口咁。百秒黄花鱼: 莆田名菜,用100秒煮出一尾小黄鱼,鱼肉嫩滑,汤底鲜味,没有鱼腥味,加分!另外叫了个江口家乡海蛎汤 :材料丰富,主角海蛎当然少
而开胃菜系酸酸地既黑木耳,唔太酸,系几好味既开胃菜。
自选2款:
1. 九层塔香焖海蛎
2. 江口家乡海蛎汤
3. 酥炸椒盐海蛎
4. 头水紫菜海蛎煎蛋
5. 福建特色海蛎煎
另外叫了个江口家乡海蛎汤 :材料丰富,主角海蛎当然少不了,还有蛋花、蕃茄、椰菜花、白菜等等……,味道很好,有点像豪华版的蕃茄蛋花杂菜汤
酥炒芋芯 :外层炸得香脆,有糖衣吊味,芋心松化,热食更佳。
佢Menu上面介绍咗要配佢哋嘅《莆田辣妈酱》,呢款莆田辣妈酱既味道好似沾泰国生虾果只辣汁,酸酸地,辣就唔太辣既配米粉食一流!