2024-01-17 186 浏览
我住将军澳呢边,其实过去北角都好方便! 😜呢间餐厅既位置都算唔错,我地叫左呢个好多野食,一齐睇下我地今日既餐单:首先,马拉盏炒通菜真系一个绝佳嘅选择。马拉盏呢种传统嘅咸鱼,经过发酵,拥有一种独特嘅咸香味。而家啲厨师将佢同爽脆嘅通菜一齐炒,味道仲加咗佢个鲜味,令通菜嘅清甜更加突出,吃落去既开胃又提味,真系非常适合系夏天食😋🥬。接住嚟讲吓卤水猪脾饭。猪脾嘅选材好重要,而且要细心烹调以保持佢嘅滑嫩质地。卤水汁嘅调味亦要恰到好处,唔可以太咸或太淡。食起来,你会感受到卤水嘅浓郁香气同埋猪脾嘅鲜嫩,配搭得宜,真系无得顶💯🍚。而家,让我哋嚟嚟讲讲香辣红咖喱-牛腩。呢道菜嘅灵魂系𠮶个红咖喱汁,兼具辣味同香气,真系叫人一试爱上!牛腩经过慢火闷煮,肉质变得非常嫩滑,同埋完全吸收咗咖喱嘅味道。辣度恰到好处,唔会盖过牛腩嘅味道,而系令之更加味道丰富,连平时唔食辣嘅朋友都赞不绝口🌶️👌🏻。最后,我哋嚟讲香烤薄饼。一个好嘅薄饼,除咗底部要烤得刚好,馅料嘅搭配亦都要讲究。呢款香烤薄饼,表面洒满咗芝士同新鲜嘅蔬菜。啲芝士经过烤焗后,香气四溢,同啲菜嘅清新味道形成完美嘅对比。薄饼嘅口感松脆,但又唔会太硬,每一口都满足到你
最后,我哋嚟讲香烤薄饼。一个好嘅薄饼,除咗底部要烤得刚好,馅料嘅搭配亦都要讲究。呢款香烤薄饼,表面洒满咗芝士同新鲜嘅蔬菜。啲芝士经过烤焗后,香气四溢,同啲菜嘅清新味道形成完美嘅对比。薄饼嘅口感松脆,但又唔会太硬,每一口都满足到你嘅味蕾🍕😍。

总而言之,无论系马拉盏炒通菜、卤水猪脾饭、香辣红咖喱-牛腩定系香烤薄饼,每一样菜品都凝聚咗厨师嘅心血同创意,每一口都令人感受到食材原本嘅美味同配搭嘅巧妙。绝对系美食爱好者唔容错过嘅选择👏🏻🤩!