2020-01-05
话说黎荃湾食小吃食完第一档好开心,当然好兴奋想发掘其他好野—黎到路德围,当然试左$3既糖水。之前见到呢间店,留意到有间善良既小食档,会供应小食同饮品比FA同学生。呢份心意点都要用银包去实在支持既!见到佢地有个皇后炸乳鸽,同八宝迷你盘菜,都相当期待,由于之前食左太多野,我地就拣左炸乳鸽。叫完大约等左10分钟就有得拎,但我地感到意外既系店员既回覆我😋:唔该,可唔可以帮我斩开只乳鸽?店员🤓:我地冇斩开呢个服务!😭😭😭禁姐系意味著,我同女朋友系街头度,要用野人mode 你一啖,我一啖禁食乳鸽😫好在佢地有筷子供应,我唯有就用筷子去啲肉比我女朋友食,我就用野人mode 🧟♂️当街去用手同牙去撕开鸽鸽既肉。味道方面—乳鸽既肉质嫩滑,好容易比筷子🥢夹开同炸香既皮味道算几甘香,鸽头既脑酱非常惹味,味道有点似鹅干既口感。脑酱连著鸽头既炸皮味道甘香,系有一番风味(姐系新鲜炸🐦味);如果会提供埋「华盐」就更好。只鸽size 系拳头左右,鸽肉好少好快食完。都算轻食黎,同叫左陈皮牛肉球,味道似酒楼。题外话—之后上网睇返苹果话「乳鸽相对矜贵,在中医学,就有一鸽胜九鸡的说法...」同炸鸽都算系种多工序既处理,所以总体
叫完大约等左10分钟就有得拎,但我地感到意外既系店员既回覆
我😋:唔该,可唔可以帮我斩开只乳鸽?
店员🤓:我地冇斩开呢个服务!😭😭😭
题外话—之后上网睇返苹果话「乳鸽相对矜贵,在中医学,就有一鸽胜九鸡的说法...」同炸鸽都算系种多工序既处理,所以总体感觉,食到嫩滑既乳鸽都算唔错。
但希望佢地人用「心」去照顾麻烦食客既需要,就好似电影食神入面—禾花雀既故事一样🤣