2024-04-18
特别既日子,当然预定一间特别既餐厅庆祝一番一直有听朋友提过中环有一间装潢非常法式既餐厅今次就决定提早预订,享受一餐法国菜.餐厅位于摆花街,非常方便相信不少在中环工作的朋友也曾在门外走过.门外已被漂亮的绿色装潢吸引室外有两小张圆桌,很适合放工HH,饮一杯才回家店内的装潢更吸睛,令人忘记自己身于中环闹市转眼间已身于巴黎的高级餐厅.坐低不久,法国待应已过黎招待Sparkling Or Still Water我地拣佐Sparkling,每枝 $28.餐牌既款式选择唔算多我同朋友都非常高兴,不用花多眼乱.Framboizine $128Parles-Vouz Francais $98经待应推介佐2杯cocktailFramboizine系一杯酸甜加入vodka base既鸡尾酒混入杂莓同埋柠檬汁,非常醒胃而另一杯既Parles-Vouz Francais就用佐Vanilla Vodka base加入Passion Fruit, Citrus, Fig Ganache饮落比较淡身,女士应该几钟意.餐前法式面包有3款全部都系比较软身既食落暖暖地,好舒服没有牛油或者醋既点缀却更能吃出面包的质感.Bee
一直有听朋友提过中环有一间装潢非常法式既餐厅
今次就决定提早预订,享受一餐法国菜
餐厅位于摆花街,非常方便
相信不少在中环工作的朋友也曾在门外走过
门外已被漂亮的绿色装潢吸引
室外有两小张圆桌,很适合放工HH,饮一杯才回家
店内的装潢更吸睛,令人忘记自己身于中环闹市
转眼间已身于巴黎的高级餐厅
坐低不久,法国待应已过黎招待
Sparkling Or Still Water
我地拣佐Sparkling,每枝 $28
餐牌既款式选择唔算多
我同朋友都非常高兴,不用花多眼乱
Framboizine $128
Parles-Vouz Francais $98
经待应推介佐2杯cocktail
混入杂莓同埋柠檬汁,非常醒胃
饮落比较淡身,女士应该几钟意
餐前法式面包有3款
Saucisson $128
小食我地点佐2款
第一款既牛肉他他摆碟够靓
将生蛋黄倒入生免治牛肉拌匀就食得
佢既喼汁都几重手,更能带出牛肉鲜味
多士香脆一齐食好夹
佢既牛油香草味极浓口感丰富
面头焗至半焦,好味
Dry Aged Duck Breast $488
第一份主菜系法式鸭胸
表皮煮得好干身,但系切开肉汁丰盈
上枱既时候待应会问
想佢帮我地切定系自己切
因为我自己未试过切所以就拣自己切
都系估唔到原来都几难切
佢既肉质同牛扒差好远
食落会带点「赵劲」
Tournedos Rossini 688
另一款我地拣佐法式牛排
佢上面会配埋鹅肝,底部配上松露汁
令我地觉得非常奢华
牛排我地点佐medium rare
食落口惑刚好,肉汁丰富
鹅肝十分肥美,感觉够哂邪恶
底部会配有一块煎面包
将每一滴既肉汁都唔放过
Layer Potato $90
伴碟我地点佐炸千层薯仔
佢煮得劲靓,望落好似法式西多士
食落香脆,绝对推荐
La Brasserie
中环摆花街23-29号中环大厦地下D-E号舖
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie
#foodporn #hkkoreafood #Central #centralfood #frenchfood #frenchrestaurantinhk
#finedining #中环美食 #美食 #中环食乜好 #法国菜
#labrasserie