我从未打过食评,但为了表示我对这店--The French Table 的欣赏和支持这店,我打了这篇食评。打得唔够好,大家见谅。昨晚我老公生日,我订了位为我老公庆祝和食晚饭。入到去被安排座到近窗口位置,环境好舒适好靓又有情调,老板好有礼貌为我地介绍。我地拣左5道菜的Menu,二前菜,汤,Main,甜点。食完热腾腾香喷喷既包包后,老板好细心地问我地系咪share食,我地话系,佢就好靓靓的把二人的份量都放在一起,份量仲好足!全晚最最最特别特别欣赏--"鹅肝黑松露意式云吞", 和"煎鹅肝"!好耐冇食到令我这么回味的鹅肝和云吞,好想再食,继续食…系咁食…老公都大赞好正!另外个牡丹虾配帆立贝,都好新鲜好好味,欣赏佢个热情果汁!到汤,我地拣左洋葱汤和是日推荐的鱼汤(我忘记了系什么鱼),我本身想拣杂菌汤(系我最爱,去到边一有汤都会拣),不过既然老板推荐,我信佢!鱼汤,饮完,二个字--欣赏!个鱼汤真系坚好饮,好浓郁的鱼香味,好鲜甜,一点腥味都冇,老板话入面加左d薯蓉令口感更浓滑,佢一d都冇讲错!Main,其实到汤𠮶一part,我已经食到忘记左影相,太沉醉在当时的气氛和美食中我拣左老板推荐既焗鸭脾,老公

昨晚我老公生日,我订了位为我老公庆祝和食晚饭。

我地拣左5道菜的Menu,二前菜,汤,Main,甜点。

另外个牡丹虾配帆立贝,都好新鲜好好味,欣赏佢个热情果汁!

鱼汤,饮完,二个字--欣赏!

我拣左老板推荐既焗鸭脾,老公也拣左老板推荐的牛西冷。
到了,卖相虽然好似冇我地想像中咁眼前一亮,但食落,都系𠮶句: 好好味呀!

鸭脾--算系我食过最好食的,外脆内软,不会太多肥,但都有有适当的肥油位令我感受到鸭油既香酥味,大爱!
牛西冷--我老公食到好满足,佢话平时好少食西冷,多数食肉眼,不过依碟西冷真系令佢眼前一亮,食落肥瘦平均,好平均和好香既牛脂味,五成熟,岩岩好!

食到甜品,真正的surprised,其实我之前同老板讲左我老公生日,我有请求佢写个朱古力的happy birthday在碟上,但在当我未order甜品既时候,原来老板已经帮我安排好晒食咩,仲整左个好靓既
fruit cheese cake比我老公,d fruit 砌得好有心机,成个cheese cake整到好靓,好香既cheese味,正!

另外老板安排左个"焗苹果tart+朱古力雪糕"比我,我心谂,点解你又知我想食苹果tart既?
真心好食!个tart仲热架,再加上上面一大个朱古力雪糕,Tart又脆又好香苹果味,中间有一片片既苹果片-清甜,超正!😂😋

另外,同你讲个秘密,因我本身order既茶咁岩卖晒,老板好好,另送左壶好香既苹果茶比我饮,好sweet,多谢你老板,有一个完满的晚上,感恩!

一定会介绍比朋友黎食,我都会一齐再黎!
  • 焗鸭脾
  • 鹅肝黑松露云吞