2012-06-07
朋友住青衣,平日收工换一换衫都起码八点,话想系屋企附近食……Okay,我准时1830收工,1930去到青衣等你地!朋友话不如食屋村大牌档,下,难得聚下可唔可以食好d先……=_=……佢话佢楼下档大排档d野好好食,改革开张两三个月左右,而且食到倾到夜一夜又无人赶仲有电视睇,我向来只求好食,试试无妨!好,我最早到,当然坐低等啦,点知等到你地几时!其实附近已经见到肥佬德既宣传餐牌,选择的确好多,不过试过先知既……去到熟食档,有分室内(有冷气)室外,我唔系好热得,于走拣左室内,一入到去,oh,有个伙记(传说中的太子哥?)即时热情招呼!问我几位,坐低仲帮我用热茶洗埋碗碟!搞到我有d唔好意思……天气开始热,由新界东去新界西,少不免有d口渴,叫左支蓝妹,此时太子哥介绍,不如叫番个炸大肠送啤酒,因为佢地啱啱改良过配方。我见两位友人都唔知几时到,揾野食送下酒都好,就听下太子哥话,炸太肠please!老实讲,都无谂住写食评,屋村野食有咩好讲先?本来我都系咁谂架,不过见个炸大肠个摆款咁别致,都不禁影一影……一口咬落去,哗!外皮好脆但条内肠又好软!比起旺角小食档既炸大肠,简直有过之而无不及(起码无染到橙色呀大佬
好,我最早到,当然坐低等啦,点知等到你地几时!其实附近已经见到肥佬德既宣传餐牌,选择的确好多,不过试过先知既…… 去到熟食档,有分室内(有冷气)室外,我唔系好热得,于走拣左室内,一入到去,oh,有个伙记(传说中的太子哥?)即时热情招呼!问我几位,坐低仲帮我用热茶洗埋碗碟!搞到我有d唔好意思……天气开始热,由新界东去新界西,少不免有d口渴,叫左支蓝妹,此时太子哥介绍,不如叫番个炸大肠送啤酒,因为佢地啱啱改良过配方。我见两位友人都唔知几时到,揾野食送下酒都好,就听下太子哥话,炸太肠please!老实讲,都无谂住写食评,屋村野食有咩好讲先?本来我都系咁谂架,不过见个炸大肠个摆款咁别致,都不禁影一影…… 一口咬落去,哗!外皮好脆但条内肠又好软!比起旺角小食档既炸大肠,简直有过之而无不及(起码无染到橙色呀大佬),送酒佳品!而且又好大碟下,食到朋友来都仲食紧~而家仲好回味……
好啦,正式点野食,见到poster有黄金虾,好,即试,然后仲有招牌卤水拼盘、苦瓜仓鱼、小炒王同辣酒煮螺。 个黄金虾,真系好食到我无言,只系$65,足足有十只中虾size,大部份有膏,新鲜爽虾加上个层惹味黄金外皮,我敢讲而家酒店级中菜厅都做唔到咁既质素,好食到我连壳都食埋,人多既话一定系encore之作,我手快快食左6成,yeah!
卤水拼盘,整体不过不失,值得一赞既系墨鱼同猪耳好爽,而且份量好大! 苦瓜一向系男人既favourite,软硬适中;条仓鱼……竟然有煎过!?平时去 酒楼食仓鱼,蒸完落茨就搞掂,佢竟然有先煎过,好香口!老实讲真系好意外,事关多一重功夫㖞……仲有,佢有一味煎封仓鱼,而我系只叫苦瓜炆仓鱼,后来问一问,原来无搞错,好欣赏肥佬德对食物既要求啊! 小炒王呢,算系不过不失,佢地用左韮菜、虾干、银鱼同炒腰果。银鱼炒到好香脆,虾干都唔系雪左n日既货色,韮菜新鲜,但腰果可以再炒干身点再脆一点。 期间仲叫左五、六支啤酒,间中太子哥同老板都有过来吹下水打招呼。讲真五、六十蚊一碟菜,既便宜又有电视有人情味,坐得轻松倾得自在,夫复何求?在公共屋村店舖被笼断、疯狂加租既情况下,我天边一条蕉衷心希望呢类有质素、有味道既屋村食肆可以维持落去,come on,点解我食好野就要去中环尖沙咀?我一定会再来!!!