2017-01-20
如果你想同好重视嘅朋友庆祝生日,你对选择餐厅嘅要求系咩呢?我就会选择有特色、有私隐、同埋有惊喜嘅地方。所以一般我唔会去选择连锁店或者太有人气嘅餐厅,反而会去选择一啲隐蔽嘅楼上铺、私房菜。Moment 法国私房菜吸引我嘅地方,系我系Openrice 见到佢嘅环境非常之高雅,坐得好舒服,唔似follow 一般西餐厅既modern, cocktail 造型又靓到不得了,法国菜造型一定好靓,所以决定为特别嘅佢,选择喺呢度庆祝生日。踏入餐厅,最吸晴嘅就系中间呢一行decoration ,巧妙甘将两边隔开。一边系两个座位嘅情侣空间,另一边就系大枱。枱面有好多唔同嘅装饰,又放咗好多干花,非常精致。老板话迟啲会改动一下装条,会将中间呢行甘靓既灯饰修改一下,变成一个大空间,可以20人一齐开party添。我同佢开开心心咁坐底,研究佢地五光十色既cocktail. 我好中意佢地造型非常浪漫既 Parfum de Femme HK 138. 浪漫既紫色 cocktail 放喺香水樽里面,加上一束薰衣草,未饮已经沉醉左系佢浪漫嘅气氛中。呢杯Perfum 有淡淡嘅薰衣草味,清香而隐隐约约可以饮到酒味,饮完一杯已经
我同佢开开心心咁坐底,研究佢地五光十色既cocktail.
呢杯Perfum 有淡淡嘅薰衣草味,清香而隐隐约约可以饮到酒味,饮完一杯已经觉得轻飘飘。
Special Long Island HK 100
千杯不醉嘅佢问老板,边杯cocktail 都强,老板话佢20年前喺Disco 做嘅一杯 special Long Island ,八成内容由五种烈酒调制,但极易入口,香香甜甜,曾每晚大卖400杯!问佢有冇兴趣挑战一下?两人二话不说达成协议!
是日我地选择既系580 set dinner
老板先上前菜,法式鹅肝上有用份子料理技术做嘅苹果酱,伴上红莓汁同脆饼,幼细而香滑。
睇得见既蘑菇蓉用打得幼滑无比,饮既时候非常顺喉,唔会俾一粒粒既蘑菇卡住卡住。问老板啲磨菇点解可以搞得咁碎,原来佢添置左一部搅拌机,系可以一路搞碎蘑菇,一路烹调,净系做出呢个效果,已经要搞个几钟,果然煮出嚟嘅效果非常细致。
主菜我选择左鱼鲜。
呢个石斑三文鱼块,系我最近食既海鲜料理中,最满意嘅选择之一。
最后,大厨送上精制既生日蛋糕。
呢个甜品用Tiramisu 同苹果批构图而成。
真系千金难买今朝醉,很珍惜这一个Moment,而你又会唔会选择同至爱黎呢度分享属于你地两人嘅 special Moment ?