2020-11-10
妈妈好钟意食鳗鱼,所以今晚带佢黎哩间餐厅度食鳗鱼饭,巳经第二次黎,幸好唔洗排队就安排到入去,坐低后先帮妈妈叫个金魂鳗鱼饭,经店员悉心介绍分左头部、中间位置及尾部三个部位可选择,妈妈醒目地话要中间最肥美的部份,加埋$18就可以升级转成套餐,有埋前菜、面豉汤同饮品,我就点左个五花叉烧稻庭汤乌冬,同样转套餐,饮苹果蜜滋润一下。一落完单,店员便上面豉汤及一碟青瓜腌鳗鱼前菜给我们享用,面豉汤内加左些蔬菜,饮落同平时浓郁既味道不同,比较清淡健康。鳗鱼饭同乌冬同时上枱,块鳗鱼大过碗边,份量都多,所以妈妈要特登问店员拎多个碗仔摆开先食到下面既饭,揭开之后下面配搭些蔬菜、香菇、蛋丝同虫草花,感觉健康。而我的五花叉烧稻庭汤乌冬,隋圆形半肥瘦的叉烧带有酒香味道,汤底浓郁美味兼有好多芝麻和海带,而稻庭乌冬扁身滑嘟嘟又有烟韧口感,正。临走时店员见妈妈年纪大怕佢上落楼梯由正门出唔方便,于是特别安排另一边门方便我们离开,够细心。
巳经第二次黎,幸好唔洗排队就安排到入去,