2017-09-03 4439 浏览
最近计划十一月既日本之旅, 无意中发现原来难波有间日本料理餐厅"北海道炉端烧"黎左尖沙咀开分店, 于是今晚相约友人一齐前去一试!"北海道炉端烧"位于尖沙咀既楼上舖, 店内非常整洁, 墙上放满不同酒樽做装饰, 什有Japan style。呢度每款美食都相当吸引, 大家都忍不住点左唔少野食share试试。【桃色吐意】HK$38 呢度有唔少酒类饮品选择, 但唔饮酒既我, 系三款无酒精饮品中拣左呢款"桃色吐意"。原来系一杯冰冻既桃味梳打, 正正系炎热天气下饮, 解暑又解渴。一向系三文鱼腔既我, 拣左呢度既三文鱼刺身同酱油三文鱼。送上台时, 真系好有惊喜。【三文鱼刺身】HK$75三文鱼厚切之余, 份量比出面其他餐厅为多, 入口能完全满足口感, 又散发淡淡鱼油。【稻草烤酱油三文鱼刺身】HK$98 呢款原来只系将三文鱼既边位稍为烤一下, 所以口感依然同三文鱼刺身既一样, 不同之处就系加左酱油, 入口细腻一点, 但同样好食!【海老刺身】HK$88 @2只算系几肥美, 又爽又弹牙, 甘味较出【左口鱼边寿司】HK$48 @2件左口鱼表面稍为烧过, 入口时感觉到左口鱼带少少暖, 一咬之下, 中心位原来仲带点

【桃色吐意】HK$38
桃色吐意

【三文鱼刺身HK$75

【稻草烤酱油三文鱼刺身HK$98
稻草烤酱油三文鱼刺身

【海老刺身HK$88 @2只
算系几肥美, 又爽又弹牙, 甘味较出
海老刺身

【左口鱼边寿司HK$48 @2件
左口鱼表面稍为烧过, 入口时感觉到左口鱼带少少暖, 一咬之下, 中心位原来仲带点爽ga..经烧过后, 能迫出鱼油, 正啊!!

【油甘鱼寿司HK$42 @2件
油甘鱼用左腩位部分, 油甘鱼为厚切, 口感好滑

【海胆忌廉炸肉薯饼】HK$68
第一次食呢个配搭既薯饼, 虽然我都系分开食, 海胆入口即溶, 至于薯饼, 可以用外层松脆, 内里软棉形容。稍为大力少少夹起, 都会容易分开。
入面有些少蟹肉跟薯仔蓉混合, 唔错...
海胆忌廉炸肉薯饼

【炸明太子鸡翼】HK52 @2只
表面色泽金黄, 胀卜卜...炸后表面唔会油腻, 入面既明太子仲好多tim~ 而且仲食到鸡翼入面既原汁原味, 带点juicy~
炸明太子鸡翼

几乎入黎都会必点既款式, 一款可以享受埋视觉感受。
侍应会推出一大砖芝士系我地面前表现。先刮出少少芝士, 再将意粉倒入搅拌30秒左右即起。

【烟肉芝士奶油意大利面】HK$128
意大利面为阔条面, 超级creamy!!!芝士同奶油两者味道都很平均, 意外惊喜系虾仲多过烟肉, 只虾几爽ga~~
烟肉芝士奶油意大利面

呢度既野食果然冇令我失望, 所有野食都非常高质, 拍得住日本既质素, 而且服务更招呼周到, 不停主动为我地加茶, 有机会定必再黎encorn!!
桃色吐意
稻草烤酱油三文鱼刺身