2018-07-01
而家铜锣湾真系多咗好多美食大厦,上楼揾食真系大势所趋。最重要系好多新餐厅可以用app book,啱哂笃笃笃一族。顾名思义,v.thai又有泰又有越。事不宜迟即刻叫个泰越拼盘食吓先。呢个泰越拼盘真系无呃人,上至鱼饼下至蒜蓉法包,左至串烧右至软壳蟹,平时喺泰国菜餐厅或越南菜餐厅最常叫嘅小食都有。味道中规中矩,胜在大堆头。青木瓜沙律材料几新鲜,但味道略淡。附送嘅泰式辣汁其实有啲奇怪,som tum咁食都系首次。香草烧鸡上菜时热辣辣,而且腌得唔错,食落都好惹味。虽然伴碟有酸瓜感觉未必正宗,但又几好食同埋配合成件事㖞!一向唔系泰式咖哩嘅爱好者,不过朋友叫到都一齐试试。呢碟青咖哩好奇怪地一啲都唔辣,反而系甜甜地。蒜蓉炒椰菜苖,正正常常咁。不过其实喺香港食到似样少少嘅椰菜苖都唔系咁容易,好多时啲苖又老又韧,所以相比之下呢碟算唔错。最后嚟个焦糖炖蛋,叫做有个甜品食吓,但其实佢个面唔多脆,而炖蛋亦无乜香味。虽然食完有少少唔知自己泰咗,越咗定香港咗,但至少喺呢度,食得正常,坐得舒服咁啦!