2012-05-06 208 浏览
早排睇电视讲过呢间小食店老板个个对食物都好有heart,于是今日同老婆黎试下。两个人黎到见门口有人系到等,以为系等紧位原来系等外卖。入去见有位于是搭台坐低,小店完全无装修可言,而且都好旧,不过黎食野嗟,最紧要野好食。于是去入口旁攞点心。叫左排骨、鸡扎、马拉榚、虾饺、叉烧肠同后加左碟干牛河。先讲排骨,排骨用既系新鲜货,味道同出面食到既好唔同,反而有D似自己企屋整既味道,应该系少左师傅之故。鸡扎虽然唔系老法用猪肚而系芋头,不过鸡好滑,冬菇亦好入味,芋头我唔食既。马拉榚好松软,好味又唔太甜。虾饺我系其他地方好少叫,因为动不动就系特点,贵得黎又唔好食。呢到既虾饺比出面细只少少,但皮较有弹性唔易破,虾爽口。叉烧腿老婆至爱,加埋甜豉油好味。后加个炒牛河攞黎热辣竦,芽菜条条都炒到好爽口,牛肉唔会好多粉,河粉亦沾满豉油,味道唔错。虽然地方好细,坐得好迫下,但个个老板招呼都好好,埋单仲唔使一百蚊,抵到烂。希望呢D有热诚既小店能够生存落去啦。
门面
点心